Нещодавно українці пережили черговий ракетний обстріл росіянами, а потім і атаку дронів. Ці дві події неабияк покремсали нашу енергетику.

Деякі мешканці міста Києва сиділи без світла по 50 годин, нервово заглядаючи у морозилки, щоби продукти не зіпсувалися. Само собою, що путін ще не раз спробує зруйнувати енергетику України, тому обстріл ще буде. Але що ж станеться у разі повного блекауту, про який так часто говорять? Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відповів на це запитання.

Денис Шмигаль. Фото: скрін youtube
Денис Шмигаль. Фото: скрін youtube

Про це він сказав в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"За найскладнішого випадку повного блекауту, коли взагалі все розбито, вихід займає від 7 до 10 днів. Це за розрахунками наших енергетиків. Підкреслю, це теоретичні розрахунки, тому що світ ще не переживав таких речей", – сказав глава уряду.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За словами Шмигаля, уряд готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій, зокрема повного блекауту у великих містах. Керівники ОВА та громад отримали плани реагування на випадок критичних ситуацій.

Вимкнення світла, фото: Знай.ua
Вимкнення світла, фото: Знай.ua

У великих містах працюватимуть "Пункти незламності", яких минулого тижня налічувалось 5 тисяч по всій країні.

"Уряд ухвалив рішення та повністю унормував питання створення та функціонування цих пунктів: фінансування, утримання чергових, постачання палива тощо. Очікуємо, що через два тижні "Пунктів незламності" буде вже від 15 до 17 тис. Це той інструмент, який буде допомагати людям вижити в критичні часи, коли може статися блекаут. І, звісно, ​​визначено перелік дій для місцевої влади. Іншого виходу немає”, – додав Шмигаль.

Пункт Незламності, Київ, фото: Знай.ua
"Пункт Незламності", Київ, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що нам не здалося, нас дурили: у графіках відключення світла виявили сотні порушень, українці в люті.

Раніше ми повідомляли, що електрика буде по 10 годин на добу: скільки ще терпіти до стабілізації енергосистеми.