У церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського. Інші назви свята: "Модест", "Скотоохоронець", "Покров худоби" .

Цей день відзначався чоловічими братчинами з пивом і м'ясом, присвяченими святому Модесту — захиснику тварин.

Наші пращури вважали Модеста хранителем худоби, тому йому моляться, щоб захистив від падіння та нападів хижаків. Раніше ще й влаштовували чоловічі братчини, а такі застілля подавали м'ясні страви. Так святому дякували за його турботу про стадо.

Свята 31 грудня, фото: Азбука веры
Свята 31 грудня, фото: Азбука веры

Був спосіб дізнатися про долю наступного року. Для цього треба було лягти туди, де молотять хліб та слухати. Якщо людині чується стукіт, то на неї чекає смерть, якщо дзвенить – одружиться, а якщо чути молотьбу, то буде їй багатство.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Можна дізнатись і погоду на наступний рік. Потрібно взяти 12 коробочок із сіллю, кожну назвати на ім'я місяців, а вранці перевірити, в якій із них сіль розмокла. Вважається, що той місяць буде мокрим. А ще, яка погода у цей день, така сама буде й у червні.

Вночі обов'язково розпалювали багаття, а потім кидали в нього снігові ляльки. Якщо полум'я швидко згасне, то на Святки буде ясна погода. А якщо тліє довго, то доведеться готуватися до буранів та довгих морозів. Ще в такі вогнища кидають помітний сварок із хати, щоб очистити будинок від усього поганого за минулий рік.

Віник, фото: ukr.media
Віник, фото: ukr.media

Що не можна робити 31 грудня

Сьогодні не можна жінкам грати в карти, щоб курки не виклювали усі огірки. А ще не можна залишати відкритим молоко та ножі на видному місці. У молоко може пробратися погань, а ножами вона може випадково поранити оточуючих.

Новорічної ночі є й інші заборони. Наприклад, не можна сваритися, проводити цей день у старому та брудному одязі, а також у неприбраному будинку. Ялинові гілки, гірлянди та свічки зможуть захистити від витівок нечистої сили і принесуть у наступний рік лише найкраще.

Нагадаємо, як попросити захисту у Господа для дітей та онуків на передовій чи закордоном: найкращі слова, як оберіг.

Раніше ми повідомляли про молитви за здоров'я мами до Ісуса та Миколи Чудотворця: сильні слова, які допоможуть пройти всі негаразди.