6 січня для православних християн особливе свято, Святвечір. Весь цей день наповнений символами та звичаями, які не можна порушувати.

Окрім приготування традиційних 12 страв, у цей день потрібно дотримуватись певних правил.

Що заборонено 6 січня:

  • Вживати будь-яку їжу не можна, доки зійшла перша зірка.
  • Не можна шуміти за столом, вставати з-за столу раніше за інших виходити з дому.
  • Тяжко працювати.
  • Тримати образу на когось.
  • Сідати за стіл у чорному, старому чи буденному одязі.
  • Неодруженим - сідати по кутках святкового столу.
  • Сваритись з рідними – не зможете помиритися.
  • Зловживати алкогольними напоями.

Різдво 2022, фото: вільне джерело
Різдво 2022, фото: вільне джерело

Різдвяна молитва:

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Пробач нас, Господи, на Землі тих, що живуть, не знають років прийдешніх, пробач за нашу недосконалість! За нашу земну метушню, за те, що часом не знаємо, що творимо. Пробач нас усіх і помилуй! Вразуми і спрямуй на шлях істини! Дай нам Віри, Надії, Любові! Дай нам Світла, Добра і радості! Господи! Яке прекрасне життя на Землі! Ти - наш Бог, Творець. Ти один маєш право судити нас за наші діяння. А ми, діти твої, очищаючись душею перед лицем твоїм, будемо жити і творити добро на Землі! Давайте жити у мирі і добрі, щоб ніколи не закінчувалося життя! Щоб було більше щасливих та радісних облич, а в очах тільки сльози радості! Щоб, продовжуючи життя, бачити у дітях своє продовження, пишатися своїми розумними, добрими та здоровими дітьми, виховувати у них почуття любові, ніжності та подяки до рідних, близьких, до своєї землі. Це і є сенс життя - жити, люблячи тебе, Господи, і творити Добро в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь."

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Докладніше про 12 страв, які повинні стояти на столі на Різдво: крім куті та узвару не забудьте ще дещо.

Раніше ми повідомляли, що митрополит ПЦУ розповів, чи можна святкувати різдво і 25 грудня та 7 січня: "Зайвої молитви не буває".