У православному календарі Різдво виступає одним із 12 головних свят річного богослужбового кола. У християнській церкві у II-IV століттях Різдво відзначалося 6 січня.

Свято називалося Богоявленням і було пов'язане з Хрещенням Господнім. У IV столітті святкування Різдва було перенесено на 25 грудня. Після переходу 1918 року з юліанського на григоріанський календар православна церква знову почала відзначати його 7 січня.

Різдво, церква: фото belta
Різдво, церква: фото belta

Що потрібно робити на Різдво

Люди та Церква за цей час вигадали безліч правил. Для початку, перед тим, як сісти за стіл, потрібно подути на стілець чи лаву. Це потрібно зробити, що випадково не сісти на душі предків. Вони іноді приходять поласувати стравами на свято. За столом обов'язково має зібратися вся родина. Постарайтеся не запізнюватися, є повір'я, що тоді весь рік житимете в чужій країні. Не кричіть і не сваріться за столом, щоб не турбувати померлих. А прощення у всіх можна просити як вголос, так і пошепки.

Є багато повір'їв щодо куті. Вважається, що якщо з'їсти всю чашку чи миску, скільки вам дали, то будете багаті цього року. А якщо незаміжня дівчина або неодружений хлопець у ніч на Різдво з'їдять 12 ложок куті, то зустрінуть цього року своїх коханих.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Також вважається, що все, що ви взяли у борг, потрібно повернути до Різдва. За столом потрібно сидіти лише у світлому одязі. А якщо, коли йшли до церкви, спіткнулися, то це все до чортових витівок. Вам потрібно тричі перехреститися, щоб позбавитися бід.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Що не можна робити 7 січня

Сьогодні обов'язково потрібно сидіти за столом лише у світлому одязі. Якщо ви одягнете темну, то можете накликати на себе горе та смуток. Не смійте запізнюватися на святкування, тому що тоді житимете рік у чужій країні. Не кричіть за столом, тому що так ви можете потривожити душі померлих. А на стілець або лаву сідайте обережно, перед цим подувши на місце, так як інакше можете сісти на душі, що прийшли. У це християнське свято не можна прибирати, прати, займатися будь-яким рукоділлям, стригтися і займатися будь-якою брудною роботою, тому що тоді таку роботу ніколи не переробите.

Нагадаємо