Українців мучать питання, чого чекати від 2023 року, адже попередній виявився дуже важким, особливо для економіки країни. Економіст та інвестиційний банкір Сергій Фурса проаналізував ситуацію та розповів, що буде у майбутньому.

Експерт зазначив, що країна загалом збідніла на 30% і причина очевидна – війна, яку розв'язала росія. На падіння економіки вплинула кількість українців, що мігрували, заблокованих портів і зруйнованих міст.

Українці, фото: Informator
Українці, фото: Informator

Українці дуже швидко пристосувалися, а економіка країни виявилася гнучкою, як зазначив Фурса. Аналітики очікували ще більшого падіння ВВП, але в майбутньому війна стане головним чинником впливу.

"Все залежить від війни. Не буде значного відновлення економіки, доки триває війна. Поки очікується незначне зниження, а далі — відновлення. Як тільки буде світло — буде відновлення", - сказав експерт.

Популярні новини зараз
Зміни у військовому обліку: українським чоловікам видадуть новий документ Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Національна валюта поки що не падатиме, хоча вона коливалася ще на початку війни. Гривня буде на стабільному рівні.

"У України є фінансова підтримка західних партнерів, яка розписана на весь 2023 рік. Найближчим часом нічого кардинально не повинно змінитися. Крім, звичайно, форсмажорних обставин", - заявив він.

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

А ось споживчі ціни можуть зрости, оскільки у бізнесу з'явилися додаткові витрати на ті ж альтернативні джерела енергії.

"Нових факторів, які підтримуватимуть зростання цін, немає, крім можливих обстрілів енергетики", - додав Фурса.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, платіжки за доставку газу: скільки заплатять українці за новими розрахунками.

Раніше ми писали, що ціни залишаться на рівні 2022 року? Скільки в Україні коштують морква, цибуля та картопля