Багато українських громадян, яким залишилося зовсім небагато до пенсійного віку, через вторгнення російських окупантів вимушено покинули своє робоче місце. В Україні неможливо отримати пенсійні виплати без необхідного стажу, а доопрацювати на "своєму" місці не у всіх вийде. Однак вихід є – можна докупити стаж та отримати законну пенсію.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Що потрібно зробити, щоб докупити стаж: покрокова інструкція

Придбати стаж можна, якщо офіційно ти не працював(-ла) у певні періоди з 01.01.2004 року, а також не належав(а) до категорії застрахованих осіб. За період до 2004 року придбати стаж неможливо.

За місцем проживання можна укласти договір про добровільну сплату єдиного внеску. Для звернення до податкової необхідно: заява статутної форми, копія трудової книжки, якщо вона є, виписка із системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копія документа, що засвідчує особу.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Оформлення, скріншот: YouTube
Оформлення, скріншот: YouTube

У системі державного соціального страхування є два види договорів, які ти можеш оформити:

- щомісячну, поступову сплату єдиного соціального внеску. Такий договір укладається не менше ніж на рік, а сума місячного платежу дорівнюватиме 1430 грн.

- одноразову сплату єдиного соціального внеску. Тобто, купівля стажу, що бракує, відразу. Нагадаємо, що стаж можна купувати за період із 01.01.2004 року.

Важливо розуміти, що оплата провадиться однією сумою за період стажу протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору. А ось уже у другому випадку сума за кожен місяць твого стажу подвоюється: мінімальний страховий внесок помножено на коефіцієнт 2. Іншими словами, за місяць стажу доведеться заплатити 2860 грн.

Нагадаємо, достроковий вихід на пенсію: українцям назвали нові умови, як отримати передчасні виплати.

Раніше повідомлялося, лікарняні, пенсії, субсидії та пільги: що зміниться у 2023 році.

Також, частина українців не зможе вийти на пенсію у 2023 році: кому не пощастить.