Минулого року багатьом українцям прийшлось перетинати кордон, в паніці, рятуючи дітей і себе від російської навали. Частина людей також стикнулася з тим, що не знала, як перетинати кордон маючи при собі кошти та цінності.

У Державній митній службі нагадали, що перевозити кошти з собою можна навіть великі суми, однак при сумі в еквіваленті понад 10 000 євро, слід задекларувати на митниці відповідну суму, та можуть знадобитися додаткові документи.

Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел
Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел

Якщо сума, що перевозиться, або цінності перевищують зазначений показник, то потрібне письмове декларування. Валюту та коштовні метали рахують за офіційним курсом Нацбанку.

Документи, які слід надати при перевезенні цінностей вище €10 000

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще
  • підтвердження зняття готівки з власних рахунків у банках та квитанції про здійснення валютно-обмінної операції;
  • підтвердження про придбання банківських металів у банках чи НБУ.

Такі вимоги не стосуються іноземців. Якщо кордон перетинає неповнолітня особа, то вона має право на транскордонне переміщення валютних цінностей, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи віком до 16 років здійснює її законний представник.

Нагадаємо, ми писали, що рани війни загояться швидше: хто може отримати безкоштовне лікування військових пошкоджень.

Як повідомляв "Знай.ua" АЗС продовжують знижувати ціни, скільки коштує літр бензину, дизеля та автогазу.

Також "Знай.ua" інформував, українців можуть звiльнити від сплати комунальні послуги: кого стосується.