Українцям зараз доводиться знаходити різноманітні способи налагодити свій побут, таким чином пристосовуючись до відключень світла.

Через те, що багато українців користуються електроплитами, останнім часом з'явився шалений попит на невеликі переносні туристичні газові плити й балони. За їх допомогою можна приготувати чи розігріти їжу. Проте при невмілому використанні вони стають дуже небезпечними.

Як виявилося, почастішали повідомлення від Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) про вибухи таких балонів у багатоповерхівках у багатьох містах України. Відповідно рятувальники радять дотримуватись певних правил.

Газовий балон, скріншот з відео
Газовий балон, скріншот з відео

"ДСНС взагалі не рекомендує користуватися газовими балонами, у тому числі балончиками, у квартирах. Це все ж таки вибухонебезпечний предмет. Якщо є можливість перетерпіти, не користуватися 4, 6, 2 години газовими балончиками, газовими пальниками, то краще цього не робити", — зауважив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий в ефірі телемарафону. Олександр Хорунжий

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Також обов'язково варто купувати продукцію лише перевірених виробників. То ж відмовтеся від покупки з руки чи через інтернет, обирайте сертифіковану продукцію в ліцензованих точках продажу.

Газовий балон, скріншот з відео
Газовий балон, скріншот з відео

Оскільки газовий пальник призначений для використання на вулиці, як наголосили у ДСНС, забезпечте хорошу провітрюваність приміщення, де цей прилад використовують. Готуйте на ньому лише просту їжу, або лише розігрівайте її. Також перед використанням обов'язково перевірте балони та з’єднання.

"Для цього ми, відповідно, використовуємо мильний розчин, змащуємо балон і дивимося, чи є на ньому якісь бульбашки, щоб зрозуміти, чи є витік газу з цього балона. Це важливо. Газові балони мають бути цілісні", — пояснює речник ДСНС. Олександр Хорунжий

Газовий туристичний пальник, скріншот з відео
Газовий туристичний пальник, скріншот з відео

Крім того, зауважте, що потрібно уникати й перепадів температур. Зокрема й потрапляння сонячних променів. То ж найкраще для зберігання балонів підійде комора чи інше темне приміщення.

Варто пам'ятати, що газ має здатність розширюватись. Тому він може вибухнути якщо балон довго зберігати на холоді, а тоді занести в тепле приміщення. Тому без нагальної потреби рятувальники просять по можливості відмовитися від їхнього використання.

Правила користування газовим пальником, ДСНС України
Правила користування газовим пальником, ДСНС України

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову