Сьогодні у православ'ї День Анісії Солунської. Інші назви свята: "Анісся", "День Анісії Шлуночниці", "Порізуха", "Анісії зимові".

Анісія жила в 3-му столітті в Греції в місті Солунія і виховувалась багатою християнською сім'єю. Проте дівчина рано стала сиротою та здобула багатства у спадок. Це були важкі часи для християн, правив імператор Максиміан, який проводив гоніння на християн, за його наказом віруючих не лише переслідували, а й катували та стратили. Знаючи, що багатим не місце в Царстві Небесному, Анісія вирішила роздати всі свої гроші, а рабів відпустила на волю. Сама ж дівчина займалася тим, що допомагала жебракам, християнам та сиротам, які були у в'язницях. Вона померла смертю мучениці.

Наші пращури помітили, що у цей день погода вшановується. Тому Аніссі дали прізвисько Шлуночниця. Перед вживанням в їжу на нутрощах ворожили: так гладка і рівна селезінка могла пророкувати сувору зиму, а порожній шлунок віщував довгі холоди. Шлунки готували за декількома традиційними рецептами і називали їх часто кендюхами.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

А також цей день припадав на розпал святок, тому багато традицій обох свят перемішалися. Для чоловіків була особлива гра – зимове полювання на кабана. Кабанчика, якщо вдавалося виловити, несли на рогатинах до села і демонстрували усі мешканцям. Після цього дівчата готували святкові страви.

Всю їжу, яку готували сьогодні, не солили, боялися, що так біда прийде до хати. Не можна було займатися рукоділлям: в'язати, прясти, вишивати, шити. Також заборонено приймати подарунок від незнайомої людини. Якщо людина знайшла на дорозі хустку, то це означає, що скоро на неї наведуть псування.

Нагадаємо, що ви можете не помітити небезпеку: яких обов'язкових правил потрібно дотримуватися взимку.

Раніше ми повідомляли про підвищення цін на продукти: на що чекати українцям від вартості продовольства.