Для встановлення інвалідності та визначення її групи керуються певними критеріями, які ці критерії розповіли в Міністерстві охорони здоров'я.

Для того, щоб визначити інвалід людина чи ні, спеціальна комісія визначає на скільки порушені функції органів та систем людського організму. Також визначається, чи заважає порушення життєдіяльності, розповіли в МОЗ.

Люди з інвалідністю, кадр з відео
Люди з інвалідністю, кадр з відео

Рішення про встановлення тієї чи іншої групи інвалідності ухвалюється на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії. До I групи інвалідності (підгрупи А і Б) належать люди з найважчим станом здоров'я, не здатні до самообслуговування й потребують постійного стороннього догляду.

I групи інвалідності — це нездатність до:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще
  • самообслуговування;
  • самостійного пересування;
  • орієнтації (дезорієнтація);
  • спілкування;
  • контролювання своєї поведінки;
  • навчання тощо.

ІI групу інвалідності дають українцям, життєдіяльність яких значно обмежена, проте які можуть обслуговувати себе самі.

людина з інвалідністю, фото pxhere
людина з інвалідністю, фото pxhere

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Вони потребують соціальної допомоги і соцзахисту. Проте вони можуть вчитися, працювати, але за умови забезпечення їх засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, проходження реабілітації.

Нагадаємо, ми писали, що виплати зросли втричі: кому з українців пощастило отримувати більше з 1 січня.

Як повідомляв "Знай.ua" у 2023 році страхові виплати нараховуватимуть по-новому: що змінилось, куди звертатися.

Також "Знай.ua" інформував, достроковий вихід на пенсію та подвійні виплати: названо категорію.