13 січня, відзначається Васильєв вечір (також Васильєва коляда, Щедрий вечір, Маланка). За старим стилем він припадав напередодні Нового року.

Існувало повір'я, що багатий стіл забезпечить господареві достаток на весь рік. Серед багатого святкового частування неодмінно знаходилося місце стравам зі свинини.

Назва свята з'явилася на честь імені святого Василя Великого – архієпископа, письменника та богослова Кесарії Каппадокойської, пам'ять якого православні віруючі вшановують наступного дня, 14 січня.

Назва "Маланка" походить від імені преподобної Меланії Римлянини, на честь якої 13 січня встановлено церковне свято.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Васильєв вечір 13 січня: традиції свята

Васильєв вечір відзначається народними гуляннями. У це свято люди ходять у гості вітати одне одного, носять частування.

Це свято є сприятливим періодом для молитов. Люди вірять, що Господь цього дня прислухається до прохань людей. Вони просять у молитвах про щастя, здоров'я та благополуччя для себе та близьких людей.

У селах після заходу сонця молодь збирається у компанії щедрувати (колядувати). Щедрувальники ходять будинками, співають обрядові пісні, в яких прославляють родину господаря, бажають благополуччя та багатого врожаю. За це вони отримують винагороду у вигляді солодощів та грошей.

У деяких будинках у цей день прийнято встановлювати обрядовий сніп із колосків минулорічного врожаю – дідух. Його розміщують у самому видному кутку будинку. Дідух символізує дух нового врожаю. Наприкінці святкових свят сніп спалюють.

Васильєв вечір 13 січня: головні заборони свята

Намагайтеся не виносити з дому сміття, адже можна винести своє щастя. Уникайте цього дня сварок і помиріться із сусідами, якщо ви живете не в злагоді. Щедрий вечір не можна нікому нічого позичати, адже можна весь рік провести у боргах. У цей день не варто брати до уваги дрібні монети. Говорять, рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Нагадаємо, що винуватка гучного шабашу в Куршевелі насміхається з українців: дружина Ошеровського написала гнівну відповідь.

Раніше ми повідомляли, що роботи більші, ніж до війни: як змінився ринок праці та які вакансії пропонують українцям.