На новий рік багато українців встановлювали вдома живу ялинку. Встановити-то встановили, а що щодо винесення її в центри переробки?

Не всі знають, коли саме потрібно виносити новорічне дерево, а ми вам розповімо не лише про загальні правила, а й про думку церкви з цього приводу.

Новорічна ялинка, фото: Знай.ua
Новорічна ялинка, фото: Знай.ua

Жива вічнозелена красуня може бути не лише елементом декору, а й справжньою небезпекою. Дерево висихає приблизно за 5 тижнів. Якщо його регулярно зволожувати та використовувати спеціальні засоби для продовження свіжості, ялинка може простояти до двох місяців.

Першими ознаками того, що новорічну красуню варто забрати, є пожовтіння хвої. Якщо гілочки набувають коричневого кольору, починають обсипатися, це говорить про підвищення пожежонебезпеки. Включити гірлянди та піти в іншу кімнату – не найкраща ідея. Щоб мінімізувати ризик, виносите ялинку, як тільки вона почне засихати.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Якщо ж стовбур тріснув, то будь-якої миті вона може обвалитися. Це також дуже небезпечно, тому звертайте увагу на стан дерева.

Ялинка. Фото: кадр з відео
Ялинка. Фото: кадр з відео

Думка церкви

Вічнозелена ялинка не є обов'язковим атрибутом святкування Різдва. А Новий рік – це світське свято, церква до нього не має відношення. Однак, за її канонами, житло слід очистити до Водохреща, 19 січня. До цього дня слід провести прибирання та позбутися всіх атрибутів новорічного свята. Враховуючи, що Старий Новий рік прийнято відзначати з 13 на 14 січня, оптимальними датами для позбавлення ялинки є 14-18 число.

А що за народними традиціями?

Наші пращури ніколи не прибирали вічнозелене дерево до настання Старого Нового року. Повір'я свідчило, що ялинка привабить щастя і достаток у будинок. Особливо якщо її правильно прикрасити. А от якщо винести її до 13 січня, можна викликати лихо в будинок. Вона нібито забирає позитивну енергетику із житла. Езотерики запевняють, що довго зберігати новорічну ялинку не варто. Вона поглинає та тримає в собі негативну енергію. Все погане, що було минулого року, вона забирає. При цьому ялинка має енергію новизни та творення.

Елки 2023, фото: Знай.ua
Елки 2023, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що від 2 до 10 гривень: супермаркети різко змінили ціни на цибулю, петрушку, часник та перець.

Раніше ми повідомляли, як у 2023 році зміняться виплати пенсій і хто не зможе піти на заслужений відпочинок.