На початку вторгнення рф багато чоловіків залишили територію країни, а також вже перебували за кордоном. Коли уряд оголосив військовий стан і загальну мобілізацію, одна частина повернулася, а друга вирішила залишитися. Їх регулярно закликають прибути додому, але не всі палають бажанням це робити.

Багатьом цікаво, що чекає на військовозобов'язаних українців, які не захотіли повертатися додому, і юрист Ростислав Кравець відповів на хвилюючі питання.

Українські біженці, скріншот: Youtube
Українські біженці, скріншот: Youtube

У Кабміні хочуть запровадити законопроект, який би зобов'язав чоловіків повернутися додому, але це суперечитиме Конституції України. Покарання для українців, які відмовилися прибути до країни з-за кордону, не передбачено.

"Народні депутати намагаються, було декілька законопроектів, які мали на меті ввести відповідальність за неповернення чоловіків до України. Але ухвалення такого закону не буде відповідати нормам Конституції України", - заявив юрист.

Мобілізація в Україні, фото 5.ua
Мобілізація в Україні, фото 5.ua

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Примушувати нікого не будуть, оскільки це неправильно з боку закону, тим більше багато хто виїхав з метою заробити грошей, а це добрі валютні надходження для країни. Підбивши підсумки, можна сказати, що ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності немає за те, що чоловік не повернувся з-за кордону.

Однак є ті, хто вибрався з країни вже після оголошення мобілізації, іноді навіть нечесними шляхами, але й цим людям нічого не загрожує. Якщо тільки чоловікові вручили повістку, а він натомість опинився за кордоном, то після повернення його можуть покарати лише адміністративно.

Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube
Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube

Нагадаємо, треба готуватися до важких днів: українців попередили про ускладнення ситуації

Раніше ми писали про те, що українським родинам виплатять по 2100 грн, але пощастить не всім