НАБУ і САП 16 січня завершили розслідування за підозрою 15 осіб, причетних до впровадження та дії так званої формули "Роттердам+", через яку українці переплатили понад 20 млрд грн протягом 2018-2019 років за електроенергію.

Про це йдеться у матеріалі, оприлюдненому на сайті НАБУ. Мова йде про другий епізод розслідування, перший стосувався 2016-2017 років, за підозрою шести осіб. У публікації НАБУ зазначається, що в результаті впровадження схеми, представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті й отримали надприбутки.

Лічильник електроенергії. Фото: Youtube
Лічильник електроенергії. Фото: Youtube

Йдеться про введення витрат на транспортування до тарифу. Внаслідок, відбулось зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, що призвело до подорожчання товарів та послуг для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Серед підозрюваних у новому етапі розслідування 15 осіб, серед них 2 колишніх голів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП); 6 колишніх членів НКРЕКП; 2 чинних членів НКРЕКП; 1 чинного та 2 колишніх працівників НКРЕКП; 2 чинних посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

У публікації зазначено, що свідомо брали участь у схемі лише шестеро, їм висунуто низка обвинувачень, решта — хто голосував за формули "Роттердам+", висунуті інші обвинувачення.

Детектив НАБУ. Фото: Youtube
Детектив НАБУ. Фото: Youtube

[quote author="— йдеться у публікації."]За версією слідства, у так звану формулу «Роттердам+», заклали витрати, яких насправді не існувало, а саме — на транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту у Роттердамі. В результаті, як вважають НАБУ і САП, кінцеві споживачі протягом 2016-2019 рр. переплатили понад 39 млрд грн, що підтверджується висновком експерта,[/quote]

Нагадаємо, ми писали, прогноз ДТЕК змусить плакати українців, чи покращиться ситуація з електрикою навесні.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям роздають безкоштовні енергозберігаючі лампочки, як отримати 5 штук.

Також "Знай.ua" інформував, разом із попитом впали і ціни: в Україні різко подешевшали генератори та туристичні плити.