Для наших читачів, які стурбовані енергозбереженням, є чудові новини. Так, у додатку "Дія" є нова послуга, за допомогою якої громадяни можуть записатися на обмін старих лап. Замість ламп розжарювання можна отримати LED-лампочки.

Про це стало відомо завдяки новому повідомленню Telegram-каналі порталу "Дія".

Укрпошта, скріншот: YouTube
Укрпошта, скріншот: YouTube

У додатку вийшло чергове оновлення, нова послуга допоможе реалізувати держпрограму, спрямовану на скорочення витрат електроенергії в Україні. Запуск сервісу має відбутися у понеділок, 16 січня.

Скористатися послугою зможуть лише українці, які дали угоду на участь у пілотній програмі.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Подати заявку та стати одним із перших українців, які безкоштовно отримають нові LED-лампи, можуть усі громадяни віком від 18 років. На пробному етапі послуга буде доступна лише у чотирьох містах України – Вінниці, Одесі, Львові та Черкасах.

Публікація "Дія", скріншот: Telegram
Публікація "Дія", скріншот: Telegram

Обмінюватимуть старі лампи розжарювання на сучасні енергозберігаючі у відділеннях "Укрпошти". За допомогою нової послуги у додатку "Дія" українці зможуть обрати найзручнішу для них точку обміну та записатися на певний день та час. Кожен громадянин зможе поміняти щонайменше 5 ламп.

У своєму повідомленні розробники сервісу держпослуг закликали українців записуватись на участь у бета-тестуванні програми. Адже перехід на енергозберігаючі LED-лампи дозволить до 10% знизити навантаження на енергосистему країни в піковий годинник.

Важливо розуміти той факт, що світлодіодні лампи споживають майже в 15 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання старого зразка, якими користуються досі більшість українців.

Енергозберігаючі лампочки. Фото: кадр з youtube
Енергозберігаючі лампочки. Фото: кадр з youtube

Цікавий факт про LED-лампочка в Україні: експерти підрахували, що у разі заміни 50 млн ламп наші люди можуть заощаджувати приблизно таку саму кількість енергоресурсу, яку виробляє одна атомна електростанція. Таким чином, енергетична ситуація в країні покращиться, що дозволить зменшити частоту та тривалість відключень світла.

Нагадаємо, "Це аварійне?": Дядя Жора показав, як це опинитися на унітазі без світла – навіть мило не встиг змити.

Раніше повідомлялося, останні копійки не заберуть: українцям перерахують суми у платіжках за опалення та світло.

Також, що чекає на українську енергетику після війни: вже є плани.