У православ'ї прийнято відзначати день Павла Фівейського, якого шанують як преподобного і вважають першим християнським ченцем.

Також день іноді називали Днем чаклунів або Днем віддання чи бачення.

Що потрібно зробити у це православне та народне свято

Наші пращури вірили, що саме сьогодні різні темні чаклуни, чарівники та відьми намагаються поділитися своїми силами та задарма з учнями. А також вони починають випробовувати свої знання на людях. Адже треба ж учням з новими силами на комусь відпрацьовувати свої злі прийоми. Тому вони наводять пристріт і псування, а можуть інші неприємності наслати. Прості люди обов'язково били вранці по дереву, намагаючись захиститися від них, а також плювали через ліве плече.

Свята 28 січня, фото: drevnerus.ru
Свята 28 січня, фото: drevnerus.ru

Коли повертаєтеся з вулиці, цей же ритуал теж потрібно провести ще раз. Інакше ви можете принести в будинок все, що на вас наслала погань, поки ви були за дверима житла.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Намагаються цього дня задобрити Домового. Для цього, коли обідатимете, кожен член вашої родини повинен сказати щось хороше про домашнього духу. На стіл поставте зайві прилади та налийте в чарку вина. Вважається, що тоді домовик зможе сісти за стіл та послухати, що кажуть люди. Вночі в кутку поставте трохи киселя в чашці та шматочок пирога, бажано солодкого. Тоді він зможе захистити ваш будинок по своїй волі.

Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко
Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко

Що не можна робити

Цього дня заборонено без потреби виходити з дому. Якщо вам дійсно потрібно з якоїсь причини вийти, слід носити оберіг. Також постарайтеся не з'ясовувати стосунки та не спілкуватися з ворогами. Є дуже велика ймовірність конфлікту. Для вагітних є свої особливі прикмети. Не можна сьогодні виходити на вулицю, а також небажано будь-кому давати в борг, та й самі не беріть. Ці заборони існують, щоб нечисть не змогла нашкодити матері та плоду.

Нагадаємо, що замість котлет будуть макарони: українські супермаркети оновили ціни на гарніри та приправу.

Раніше ми повідомляли, що пошта, готівка та обов'язковий платіж: прості відповіді на питання щодо нового механізму виплати субсидій.