В Україні спостерігається зростання цін на цибулю, які останнім часом збільшуються з кожним днем. Відзначається подорожчання цього продукту вчетверо у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

На жаль, згідно з прогнозами експертів, цю ситуацію навряд чи вдасться переламати. Адже очікується, що цибуля, як і раніше, зростатиме в ціні. Таку заяву зробили аналітики проєкту EastFruit.

Відпускна ціна на цибулю цього тижня подолала психологічний бар'єр у 30 гривень ($0,82) за кілограм і наразі не планує зупинятися. Наприклад, лише минулими вихідними відпускні ціни на цибулю зробили стрибок одразу на 11% та зараз коливаються в діапазоні 30-35 грн/кг ($0,82-0,96/кг).

Цибуля, скріншот: YouTube
Цибуля, скріншот: YouTube

Водночас аналітики вважають, що зниження ціни чекати не варто. Однією з причин виникнення такої ситуації вони називають те, що через перебої з електрикою цибуля, яка була припасена на зиму, у багатьох сховищах зіпсувалася.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Крім того, багато постачальників повідомляють про виснаження запасів цього овочу. Враховуючи ситуацію, ажіотажний попит на цибулю лише зростає, що ще більше збільшує ціну на неї.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

Визначається, що цьогорічна відпускна ціна на цибулю у розмірі 35 грн/кг ($0,96/кг) є рекордною за всю історію української незалежності. Таким чином вона вже вчетверо перевищила торішню ціну у цей період.

Проте за словами аналітиків, стійкого поліпшення ситуації можна чекати лише з приходом весни, коли на ринок стане масово надходити зелена цибуля. Цей товар, відповідно, може стати тимчасовою альтернативою ріпчастій. Проте дешевих цін на свіжу весняну зелень чекати не варто.

Зелена цибуля, скріншот з відео
Зелена цибуля, скріншот з відео

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро