Часто українські парникові овочі виявляються дорожчими за ті, що постачають на ринок з-за кордону. Це пов'язано з існуючими проблемами з електропостачанням у країні.

Про це в ефірі телемарафону повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін. Проте українці зможуть побачити зниження цін на овочі вже до літа. У цей період на ринок завезуть українські огірки та помідори із відкритого ґрунту.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Пензін порівняв ситуацію з позаминулим роком, коли українська продукція продавалася дорожче за турецьку на 20-30%. При цьому тоді не було таких проблем, як зараз.

Справа в тому, що конкурувати з турецькими виробниками складно, тому що у них пряма собівартість виробництва овочів дешевша. А у нинішніх реаліях не всі фермери в Україні можуть дозволити собі встановлення потужного генератора для теплиць.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Ми підрахували, що приблизно вартість електроенергії, виробленої з генератора, в 4,5-5 разів дорожча за ту, яку фермер може отримувати по мережі. Тому собівартість різко зростає, і це дуже ускладнює конкуренцію" - зазначив експерт.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Згідно з офіційними даними Держкомстату, прибутки українців за минулий рік впали на чверть. Це знизило купівельну спроможність населення, а в результаті зменшився попит на дорогі овочі.

"Люди зараз набагато менше купують парникових овочів, ніж це було до початку активної фази бойових дій. Продовольчий кошик у нас змінився всередині, ми значно більше їмо круп, хліба, того, що дешевше", - заявив Пендзін.

Нагадаємо, ціни не рекордні, але продовжують зростати: кіло картоплі у лютому обійдеться українцям дорожче

Раніше ми писали про те, що хліб і борошно стали дорожчими: до яких цінників краще приготуватися морально