Війна триває, а разом із нею продовжили воєнний стан та мобілізацію в Україні. Від свідків з'явилася інформація, що чоловіків примусово затримують та доставляють до військкомату. Повістки в таких умовах дійсно можуть вручати в будь-яких місцях, але вимоги залишаються.

Юрист Роман Симутін заявив, що військовозобов'язаних розшукують лише після офіційного оголошення підозри в ухиленні від мобілізації. У такому разі слідчий повинен звернутися з відповідним клопотанням до суду та вимагати доставити підозрюваного до поліції.

Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube
Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube

Поліція має право затримати лише за наявності обґрунтованої підозри та в рамках відкритого кримінального провадження, а українці, у свою чергу, можуть вимагати пред'явити судове рішення.

ТЦК та СП також мають можливість звернутися до органів, щоб ухилянти понесли відповідальність, і тоді вже поліція визначає місцезнаходження та забезпечує супровід людини у військкомат.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Військкомат в Україні, фото comments
Військкомат в Україні, фото comments

Якщо йдеться не про ухилення від військової служби після проходження комісії, оскільки за таке передбачено кримінальну відповідальність, українці мають захищати свої права та не виконувати незаконних вимог.

Раніше ми писали про те, що в'язниця чи штраф? У якому разі українцям загрожує найсуворіше покарання за ухилення від мобілізації

Як повідомляв Знай.ua, точно не підлягають мобілізації: хто з українців не буде покликаний навіть при врученні повістки

Також портал Знай.ua писав, що увільнення призовника з посади: як не стати жертвою неправомірних дій під час війни