Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

В Україні побільшало тих, хто може претендувати на виплати пенсії з 50 річного віку.

В Україні пенсійний вік починається для жінок цей період починається з 60 років, а для чоловіків з 65 років. Міністерство реінтеграції нагадало, що є й такі українці, які мають право вийти на пенсію раніше, достроково у 50 років, а минулого року до переліку таких осіб було додано ще одну категорію.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

На вихід раніше визначеного терміну мають право багатодітні матері. Їм дозволять отримувати допомогу за наявності п'яти та більше дітей. Другою умовою значиться страховий стаж — не менше 15 років.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Щодо чоловіків, то їм можна буде скористатися можливістю раннього виходу на пенсію лише за умови відсутності матері у дітей або вона не використала своє право. Трудовий стаж у багатодітних батьків має бути мінімум 20 років, щоб стати пенсіонером у 55 років.

Щоб вийти на пенсію достроково, необхідно подати заяву у Пенсійний фонд. Подавати її потрібно за місяць до досягнення 50 або 60 років для жінок і чоловіків відповідно. Так перша пенсія нараховуватиметься з дня досягнення необхідного віку.

Також варто зазначити, що треба підготувати перелік документів

  • Паспорт або інший документ, який засвідчить особу
  • Документальне підтвердження трудового стажу
  • Свідоцтво про народження кожної дитини

Нагадаємо, ми писали, що підвищення мінімалки та індексація пенсій: українцям повідомили, чи вистачить грошей у 2023.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні ціни на пальне активно знижуються - якою буде ситуація навесні.

Також "Знай.ua" інформував, українці можуть отримати 5-6 тисяч гривень допомоги на оплату комуналки: хто має право на виплати