Прощена неділя щороку приходить до нас напередодні першого дня Великого посту. 2023 року вона відбудеться 26 лютого.

І хоча Україна перебуває у стані війни з агресором росією, але вкрай важливо цього дня пробачити всіх і відпустити зі світом зі своєї душі.

Прощена неділя не має певної дати у календарі залежно від дати Воскресіння Христового – Великодня. У народі існує переконання про те, що пост, який зведений до простого утримання від їжі, може втратити свій високий зміст за відсутності взаємного прощення образ. Великий піст триває сім тижнів, тому Богом можуть бути і не зараховані аскетизм та поневіряння, як справи віри та покаяння.

Прощена неділя, скріншот: Youtube
Прощена неділя, скріншот: Youtube

Через це необхідно насамперед прощати інших і лише потім просити прощення самому. Так і виникли традиції Прощеної неділі. З ранку на богослужінні священик або диякон зачитує уривок з Євангелія від Матвія, який говорить: " Бо якщо ви прощатимете людям провини їх, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не прощатимете людям провини їх, то і Отець ваш не пробачить". вам гріхів ваших ”.

Популярні новини зараз
Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій
Показати ще

Прощена неділя є останнім днем ​​Масляної. Народ святкує проводи зими і "загулюється" рясно трапезою перед постом. Тому віруючі і не дуже ходять один до одного в гості, або ж вітають рідні душі телефоном чи інтернетом. Їм слід вибачитися у своїх візаві, але конкретну провину називати зовсім не обов'язково.

В ідеалі слід вибачатися у всіх, визнавати свою провину перед іншими і зарікатися повторювати погані вчинки. Насамперед - це покаяння сильних перед слабкими, багатих перед бідними, здорових перед хворими та молодих перед літніми. Існує думка, що цього дня набагато легше пробачити борги, ніж в інші дні. І вступити згодом у Великий піст із очищеною совістю.

Прощена неділя, скріншот: Youtube
Прощена неділя, скріншот: Youtube

Нагадаємо про молитву, яка допоможе наблизити перемогу України над загарбниками: "Господи Боже, Спаситель наш...".

Раніше ми повідомляли про найсильнішу молитву для зміцнення сім'ї: жодні сварки не стануть на вашому шляху.