Не секрет, що в Україні за останній рік фінансове становище багатьох громадян значно погіршилося. Однак є дані Пенсійного фонду про те, що у показники середньої заробітної плати таки зросли.

На кінець лютого в Україні показник середньої заробітної плати становить 13376,21 гривень. Це на 382,65 гривень, або на 3% більше ніж рік тому (12 993,56 гривень).

Про це стало відомо завдяки даним прес-служби Пенсійного фонду України.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

За даними ПФУ, у грудні 2022 року зарплата сягнула 15 116,40 гривень, що на 584,25 гривень (3,7%) менше, ніж у грудні 2021 року (15 700,65 гривень).

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Таким чином, зростання середньої зарплати повністю нівелювалось інфляцією - за рік (грудень до грудня) вона прискорилася до 26,6%. А зарплати зросли лише на 3-4%, і то не у всіх.

Тому номінально середня зарплата зросла, але багато українців одержують стільки ж, скільки й до війни, але в гаманцях із сьогоднішніми цінами у них залишається майже нічого.

На тлі війни прожитковий мінімум в Україні в середньому став у 2,5 разу вищим за цифри у Державному бюджеті України (2684 грн).

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", розмір середньої зарплати враховується для розрахунку пенсій громадянам. Мінімальна пенсія на сьогоднішній день складає 2093 грн., а середня – 4622,59 грн.

Торік у жовтні середня пенсія складала 4539,36 грн. Таким чином, можна зробити висновок, що під час останнього масового перерахунку у грудні пенсії в середньому зросли на 83,23 грн, тобто менш ніж на 2%.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

У березні очікується щорічна індексація пенсій. Пенсійні виплати підвищать понад 10 із половиною мільйонів осіб. Уряд обіцяє, що середній розмір індексації становитиме від 400 до 800 гривень.

Нагадаємо, скільки українців залишилося без роботи під час війни: росія вкрала стабільне майбутнє .

Раніше повідомлялося, що українці отримають нову допомогу 500 або 250 євро: пощастить не всім, є умова .

Також частини українців зріжуть зарплату: кому підготуватися до "затягування поясів" .