В Україні майже половина пенсіонерів одержують виплати у розмірі від 2 до 3 тисяч гривень. Важко не погодитися, що цієї суми просто не вистачає на те, щоби прожити місяць. Особливо громадяни почали відчувати обмеження у соціальній сфері під час воєнного стану – ціни зростають, від продуктів та до лікарських засобів.

Однак, якщо до пенсії залишилося кілька років, то розмір виплат можна збільшити за рахунок більшої заробітної плати. Однак доведеться знайти роботу, де платять більше.

Громадянам передпенсійного віку це зробити не так легко, але все ж таки є два способи, пише портал "На пенсії".

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Експерти назвали два способи, як можна підвищити свій розмір майбутньої пенсії:

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

- слід виключити "невигідні" періоди роботи (коли отримували низьку офіційну зарплату);

- якщо працюєте на "мінімалку", можна доплатити єдиний соціальний внесок (ЕСВ) – додатково до того, що вже виплатив до бюджету країни роботодавець.

Останній варіант стосується українців, котрі працюють на мінімальну заробітну плату. За такого доходу про гідну пенсію можна і не мріяти. Тому єдиний варіант додатково доплатити єдиний податок.

Наразі мінімальна зарплата становить 6700 гривень, при цьому роботодавець оплачує за вас податок у сумі 1474 гривні. Але якщо у вас є можливість ще додатково самому платити такий самий розмір у державу, тоді при призначенні пенсії вважатиметься, що ви заробили не 6700 грн, а вдвічі більше — 13400 грн.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Якщо людина все життя отримувала скромну зарплату, тоді навіть за наявності достатнього страхового стажу їй не варто сподіватися на "диво", що майбутня пенсія буде високою.

Нагадаємо, що при визначенні розміру пенсії зарплата людини обліковується у формулі розрахунку пенсії у вигляді коефіцієнта. Співробітники Пенсійного фонду для його визначення беруть заробітну плату людини за кожен місяць і поділяють її на середню зарплату по Україні (станом на місяць розрахунку). Чим вище виходить коефіцієнт, тим вища пенсія.

Нагадаємо, українським пенсіонерам може загрожувати втрата пенсійних виплат: названі причини.

Раніше повідомлялося, що призначення субсидії: українцям пояснили, що трапиться, якщо в їх декларації виявлять помилку.

Також, перехід на інший вид пенсії: українцям нагадали про вигоди.