Навесні в Україні очікується підвищення цін на хліб, проте воно не дуже вдарить по гаманцях покупців. Що чекає на українців, розповів аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев.

Експерт заявив, що ціни на хліб в Україні стабільно зростатимуть. При цьому кінцева вартість продукції не прив'язана до цін на борошно та ситуацію на ринку.

Хліб. Фото: Youtube
Хліб. Фото: Youtube

Хліб - це взагалі така історія адміністративна. Ми маємо регулювання цін на хліб, тобто у нас там не ринкова ситуація. Вартість хліба взагалі не залежить від вартості пшениці, як це не було б парадоксально. Хліб стабільно трохи дорожчатиме Павло Мартишев

Фахівець додав, що якщо взяти до уваги дорожчі види хліба, які не є соціальним товаром та не регулюються державою, то подорожчання може бути помітнішим.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Хліб. Фото: Youtube
Хліб. Фото: Youtube

До речі, у 2022 році хліб був одним із лідерів із подорожчання. У річному розрізі хлібопродукти додали у вартості 30,3%.

За даними Мінфіну, у березні 2023 року ціни на хліб продовжують повзти вгору. Так, батон "Київський Нарізний" подорожчав з 26,39 до 26,43 гривні за буханець. Батон "Хлібодар Дніпровський" пшеничний зріс у ціні з 11,90 до 12,40 гривні. Водночас, батон "Румянець" нарізка трохи подешевшав — до 21,60 гривні замість 22,44 гривні за буханець.

Ціни на хліб. Фото: скрін Мінфін
Ціни на хліб. Фото: скрін Мінфін

Раніше портал Знай повідомляв, хліб, соняшникову олію та сіль більше не можна купити за старими цінами: скільки коштують зараз популярні продукти.

Також наш портал інформував, у магазинах не проштовхнеться: українцям пообіцяли зниження цін на популярні продукти.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, що продуктивність ферм знизилася: в Україні фіксують зростання цін на молоко.