Загальна мобілізація в Україні передбачає призов на службу всіх чоловіків від 18 до 60 років. Серед військовозобов'язаних є студенти, яким за законом належить відстрочення при денній формі навчання, проте в деяких випадках їх також можуть мобілізувати.

Українські студенти, аспіранти та докторанти мають право на відстрочення від мобілізації, відповідно до законодавства. Їх дійсно не не призиватимуть, але за умови, що вони навчаються на денній чи дуальній формі навчання. Отже, таке правило не діє для заочників ВНЗ.

Скрін, відео YouTube студенти
Скрін, відео YouTube студенти

Проте деякі обставини все ж таки дозволяють мобілізувати всіх студентів, незалежно від форми навчання. У які періоди громадян можуть призвати на службу:

  • після закінчення коледжу перед вступом до університету ;
  • після закінчення бакалаврату перед вступом на магістратуру ;
  • після закінчення ВНЗ перед вступом на аспірантуру і відповідно перед вступом на докторантуру.

Українцям у таких випадках можуть видати повістку, доставити до ТЦК та мобілізувати, згідно із законом.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Мобілізація в Україні, фото pravda
Мобілізація в Україні, фото pravda

Варто зазначити, що студенти за своїм бажанням можуть приступити до військової служби, навіть маючи відстрочення. Для цього потрібно звернутися до ТЦК та СП, а також заповнити заяву про набуття статусу добровольця.

Наразі в країні скасовано призов на термінову службу громадян з 18 до 27 років, але добровольці можуть підписати контракт із ЗСУ. Він дає право на академічну відпустку.

Нагадаємо, нові правила: чи розпочнеться весняний заклик 2023 року, які зміни

Раніше ми писали, кого з чоловіків непридатних до служби повторно відправлять на ВЛК