Весна для українців розпочалася не з радісних подій, а шоку через ціни на фрукти та овочі, що різко злетіли. На ринку дорожчає практично все, але при цьому нових пропозицій надходить дедалі менше.

Такі кардинальні зміни пов'язані з тим, що Туреччина обмежила експорт томатів до середини квітня після землетрусу, а вітчизняні виробники не здатні задовольнити попит споживачів.

Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube
Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube

Саме в перший тиждень весни аналітики проекту EastFruit зафіксували зростання цін на овочі та фрукти, хоча він не припиняється вже тривалий час.

Зокрема цибуля ставить нові цінові рекорди, через що дорожчає посівний матеріал. Білокачанна капуста різко зросла у вартості через виснаження запасів. Слідом подорожчали й інші овочі "борщового набору" - буряк та морква.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Борщовий набір, скріншот: YouTube
Борщовий набір, скріншот: YouTube

На тепличні овочі продавці підвищують ціни через проблеми з поставками та великі витрати на енергоресурси. Також список поповнили пекінська та савойська капусти, гарбуз та часник.

З фруктів подорожчали груші та апельсини, а різні сорти яблук та грейпфрут подешевшали. Менш популярні позиції – ківі, гранат та хурма, теж впали у ціні.

Ціни на фрукти та овочі, EastFruit та УкрОпт
Ціни на фрукти та овочі, EastFruit та УкрОпт

Раніше ми писали про те, що в українських супермаркетах подорожчали різні види м'яса та сало: на що ціни "кусаються" найсильніше

Як повідомляв Знай.ua, щоб життя солодким не здавалося: в Україні різко підвищаться ціни на газовані напої Coca-Cola, Pepsi і Fanta

Також портал Знай.ua писав, дорожче за 70 грн за кілограм? В Україні прогнозують ще більше зростання ціни на цибулю