2023 рік тільки розпочався, а експерти вже висувають свої прогнози щодо економічної ситуації в Україні, аби підготувати громадян. Центр економічної стратегії зібрав оцінки семи інвесткомпаній, банків та аналітичних центрів.

Російським окупантам не вдалося зруйнувати економіку країни за допомогою ударів по енергетичній інфраструктурі, але наслідки дещо погіршили перспективи цього року. Експерти очікують, що курс американської валюти може сягнути рівня 41,3 грн, але в середньому продаватися по 37,9 грн. А ось ціни зростуть на 16,9%, згідно з прогнозом.

Долари, фото depositphotos
Долари, фото depositphotos

ВВП практично не зміниться, скоротившись на 0,1%, але може бути спад до 4,6% та зростання на 5,5%. Оскільки в країні триває війна, безпосередньо говорити про відновлення економіки рано. Також треба враховувати, що інфраструктура постраждала, а промисловість та різні господарства припинили свою роботу.

Експерти очікують, що ціни зростуть на 16,9%, але оцінки коливаються від 14,5 до 18,7%. Водночас у Мінекономіки дають невтішні прогнози, що подорожчання буде на рівні 24% до кінця року.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Курс долар цього року зупиниться на рівні 41,3 грн., а продаватиметься в середньому по 37,9 грн. Максимум, до якого може злетіти валюта – 45 грн. Ситуація буде нестабільною, попередили українці.

Нагадаємо, яка з країн ЄС не виплатила українським біженцям допомогу

Раніше ми писали про те, що рідка монета в Україні номіналом 10 копійок коштує понад 6 тис. грн: час трясти скарбничку