Українці, які втекли від жахіть війни за кордон не перестали бути громадянами України, відповідно мають певні зобов'язання перед своєю Батьківщиною, про це нагадали в парламенті.

Незалежно від того, де перебуває українець, податки він має сплачувати вчасно та у бюджет своєї країни. Народна депутатка з комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна, нагадала про обов'язкове декларування своїх доходів.

Податки, фото: кадр з відео
Податки, фото: кадр з відео

Які потрібно платити податки біженцям

Доходи у вигляді благодійної допомоги декларуються, але не оподатковуються.

У разі ж отримання заробітної плати, потрібно буде сплатити податок на доходи в розмірі 18 % від загальної суми, а також 1,5 % військового збору.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У разі наявності угод про уникнення подвійного оподаткування між країною перебування біженці та Україною (наразі діють 72 такі міжнародні угоди), платник податку може зменшити його на суму податків, сплачених за кордоном.

Подати декларацію про доходи за 2022 рік потрібно до 1 травня.

Якщо українці вже сплатили податки за свої доходи за кордоном, то для їх зарахування потрібно отримати документи, що підтверджують.

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

Які штрафи чекають за неподання декларації та несплату податків

У разі несвоєчасного подання декларації біженцям загрожують штрафи у розмірі 340 грн. Також застосовується адміністративна відповідальність у вигляді запобігання чи накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 тисяч гривень.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні перед продавцями ставлять нові умови – що важливо знати покупцям.

Як повідомляв "Знай.ua" українським водіям нагадали про важливий податок, заплатити мають усі: 25 тисяч за одну "ластівку".

Також "Знай.ua" інформував, пільги на комуналку, навчання та харчування: яку допомогу можуть отримувати багатодітні та батьки-одинаки.