Під час війни збільшується ймовірність випадково натрапити на невідомий вибухонебезпечний предмет.

Міністерство внутрішніх справ України опублікувало пам'ятку українцям про небезпеку ВНП.

ДСНС та медики МВС отримають 115 тонн техніки від Франції
ДСНС та медики МВС отримають 115 тонн техніки від Франції

По-перше, пам'ятайте, що небезпечну знахідку можна виявити в найнесподіваніших місцях: у лісі, на полі, водоймі, городі або навіть у тілах людей та тварин. Активувати вибухонебезпечний предмет легко. Вибух може спричинити звичайне тертя, нагрівання, удар чи трясіння.

Якщо ви виявили невідомий чи небезпечний предмет, то в жодному разі не торкайтеся його і не пересувайте. Попередьте про підозрілі знахідки людей поруч і відійдіть на безпечну відстань – від 100 м. Перед цим позначте місце з ВНП. Це можна зробити за допомогою палиці, одягу, каміння тощо.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Повідомте про підозрілий предмет за номерами "101" або "102". Але поряд із небезпечною річчю не користуйтесь мобільним телефоном або засобами радіозв'язку.

У жодному разі не намагайтеся розібрати небезпечний предмет самостійно або витягти з нього вибухову речовину або детонатор.

Нагадаємо про секретний лайфхак для прання, про який знають одиниці: всього один компонент зробить речі м'якшими і видалить будь-які плями.

Раніше ми повідомляли вплив яєць на рівень холестерину: вчені розвіяли всі міфи.

Також стало відомо, що командир ціною свого життя врятував дивізію під час атаки окупантів: цей подвиг вивчатимуть після війни.