На початку березня в Україні відбулася індексація пенсійних виплат. Середній розмір підвищення становив 579,10, але водночас деякі пенсіонери отримали надбавку у розмірі 100 гривень, а деякі зовсім не копійки. Чому так сталося, пояснив експерт із пенсійного забезпечення Сергій Коробкін, пише "Соціальна інформаційна платформа".

Експерт зазначає, що після індексації пенсію не підвищили, наприклад, інвалідам війни ІІ групи, які отримують пенсію у розмірі 10 988 гривень. Загальний розмір пенсії для цієї категорії громадян під час дії військового стану не може бути вищим за 525% прожиткового мінімуму, що якраз становить 10 988 гривень.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

За словами Сергія Коробкіна, розмір виплат не змінився для громадян, які одержують соціальну допомогу від держави. Він зазначив, що українці, які оформляють цей вид допомоги, цього року не мають права на перерахунок.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Українцям, які вийшли на заслужений відпочинок у 2020-2022 роках, мінімально збільшили пенсії — на 100 гривень. Експерт наголосив, що фактично виплати цієї категорії пенсіонерів не індексували, адже нещодавно призначені пенсії обчислюються з урахуванням сучаснішої зарплати.

Індексація не торкнулася вчених та держслужбовців, проте їх без підвищення не залишать і перерахують пенсії в липні 2023 року.

Раніше портал Знай повідомляв, пенсіонерам у Києві роздають безкоштовні квитки у кіно: як і коли їх можна отримати.

Також наш портал інформував, що українці можуть отримати ще одну грошову допомогу, але є умови: хто і на яку виплату може претендувати.

Крім того, ми писали, хто з українців може вийти на заслужений відпочинок раніше 60 років: цим категоріям належить дострокова пенсія.