25 березня, відзначають народне свято Феофанів день (дата за старим стилем – 12 березня).

Також віряни православної церкви шанують пам'ять преподобного Феофана Сігріанського, візантійського ченця та літописця. Вважалося, що на Феофана повністю сходить сніговий покрив та розморожує ґрунт.

Феофанів день 25 березня: історія життя святого

Святий Феофан жив у VIII-IX століттях у місті Константинополь. Батько помер, коли хлопчикові було три роки. Потім про нього дбав друг покійного – імператор Лев Ісаврянин. Перед весіллям, до якого його зобов'язувало нове становище, він домовився з майбутньою дружиною про збереження цнотливості. З раннього дитинства Феофан хотів стати ченцем та вести праведне життя.

Після весілля він зустрів Григорія Стратигія. Юнак прийняв від нього чернечий постриг та благословення на зведення монастиря. В обителі на острові Калонім Феофан присвячував себе молитвам та перепису книг. За це Господь дарував йому здатність виганяти з людини хвороби та бісів.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

Пізніше святий збудував монастир у Сігріанській області і став у ньому ігуменом. У 50-річному віці його вразила серйозна хвороба, з якою він боровся до смерті. Коли до влади прийшов Лев Вірменин, поновилася боротьба з іконами. Феофана заарештували, а монастир спалили. У в'язниці він прожив місяць, перш ніж піти на небеса.

Феофанів день 25 березня: традиції та обряди свята

Особливої ​​уваги у цей день приділялося коням — першим помічникам селян. У народі вірили, якщо на Феофана тварина захворіє, буде хворим все літо. Щоб захистити коней від хвороб та пристріту, їх водили до джерела, де є срібна монета або каблучка.

Крім того, з кіньми в давнину було пов'язано багато прикмет. Люди казали: "У хорошого господаря немає поганого коня". Якщо кінь трясе головою і закидає його догори — до негоди; якщо пирхає у дорозі — до радісної зустрічі.

Ті, хто займається льоном чи коноплею, розсипають жмені насіння для птахів. Вважається, що це допоможе виростити гарний льон та зібрати багатий урожай. Інші продовжують проводити підготовку до посівних робіт. Знахарі проводять обряди та читають змови від багатьох хвороб та поганого ока.

Феофанів день 25 березня: заборони свята

У народі вважалося, що на Феофана повністю сходить сніг і земля розмерзне. Тому було прийнято виходити надвір на світанку і зустрічати весну.

Сидіти без діла цього дня не було прийнято. У той же час знахарі та цілителі проводили спеціальні обряди та читали змови від багатьох хвороб та поганого ока.

Якщо у цей день жінка ненароком переступить через вудила, то кінь не зможе орати поле.

експедиція на конях, скриншот youtube Хащі
експедиція на конях, скриншот youtube Хащі

Нагадаємо, що їдальня Нацбанку шукає "елітного" кухаря, щоб угамувати голод заливною рибкою.

Раніше ми повідомляли, що міру потрібно знати у всьому: що буде, якщо вжити занадто багато кофеїну – симптоми передозування.