В Україні з 1 квітня для громадян запроваджується чимала кількість нововведень. Тепер українці зможуть платити податки за допомогою цифрових грошей, купувати ліки за електронним рецептом, а також на багатьох пенсіонерів чекає новий перерахунок.

Давайте разом розберемося, що тепер змінилося в житті українців з приходом квітня.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

На пенсіонерів чекає новий перерахунок

В Україні з 1 квітня відбудеться перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють, з урахуванням збільшеного трудового стажу. Підвищення пенсії стосуватиметься близько 600 тисяч українців.

Перерахунок провадиться працюючим пенсіонерам, які після призначення пенсій продовжували працювати і придбали не менше 24 місяців страхового стажу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Аптека, черга. Фото: Новини.Live
Аптека, черга. Фото: Новини.Live

Купівля ліків за електронним рецептом

З квітня в Україні запроваджується електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Пацієнтам із хронічними захворюваннями не потрібно додатково звертатися до лікаря за направленням, адже Е-рецепт можна буде виписувати дистанційно. Цифровий варіант рецепту дозволить державі посилити контроль за відпусткою ліків в аптеках та запобігти самолікуванню.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Допомога на оплату комуналки

У квітні 2023 року для всіх домогосподарств, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, закінчується термін її призначення. У травні призначатиметься субсидія на наступний період, а саме до квітня 2023 року, проте отримати її зможуть лише ті особи, у яких відсутня заборгованість.

Термінал, скріншот: Youtube
Термінал, скріншот: Youtube

Електронні гроші

З 1 квітня в Україні набирає чинності Закон №2888, який передбачає облік електронних гаманців та рахунків. Зокрема українці зможуть сплачувати податки та збори або здійснювати розрахунки за відвантажені товари електронними грошима.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Тарифи

З 1 квітня в Україні мав закінчитись період пільгових цін на електроенергію. Український уряд продовжив до завершення осінньо-зимового періоду дію механізму покладання спеціальних обов'язків на ринку електроенергії.

Тарифи на електроенергію для побутових споживачів зберігаються на рівні:

1,44 грн/кВт год - для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год на місяць;

1,68 грн/кВт год – якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВт-год.

З 1 квітня тарифи на водопостачання та водовідведення в середньому зростуть на 12,3%. Зокрема відбудеться перший етап підвищення тарифів на воду, який раніше анонсувала НКРЕКУ. Другий етап підвищення цін заплановано у липні 2023-го.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Нові ціни на продукти

Важливо попередити наших читачів про зростання цін на продукти до Великодня, експерти прогнозують зростання на 10-15%. Найдорожче стане м'ясо, молочна продукція та яйця.

Нагадаємо, "Як їм не соромно?": абоненти скаржаться, що з рахунків "Київстару" щомісяця пропадають гроші – хоч по 5 гривень, але знімуть.

Раніше повідомлялося, хто з українців під час воєнного стану може не платити комуналку: треба лише взяти довідку.

Також, як діяти, коли зник мобільний зв'язок і ні до кого не додзвонитися: "легке рішення".