Розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум, українці запитують, чому за наявності стажу та хорошої зарплати пенсія мінімальна.

До експертів видання "На пенсії" звернулася Ірина із Запоріжжя, яка розповіла, що у 2012 році їй виповнилося 50 років. Жінка планувала вийти на пільгову пенсію, проте роботодавець змусив її доопрацювати ще один рік.

Пенсіонерка. Фото: Youtube
Пенсіонерка. Фото: Youtube

Пішла на пенсію у 51 рік, її призначили практично в мінімальному розмірі. Маю 38 років загального стажу, з них 13,5 року шкідливого – працювала на заводі. Зараз отримую лише 3552 гривні. З них 2 тисячі йде на квартплату, 1 тисяча – на ліки. За шкідливістю потрібно лише 7,5 року, а в мене на 5 років більше, але за них не доплачують, - пише жінка.

На питання відповів незалежний консультант та експерт в пенсійних питаннях Сергій Коробкін. Він припустив, що Ірина вийшла на пенсію за категорією №2, стаж за якою дає право лише на зниження пенсійного віку та інших пенсійних переваг, на жаль, не передбачає.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Гроші, гривні: фото informator.ua
Гроші, гривні: фото informator.ua

Згідно з чинним законодавством, стаж дає право отримувати пенсію у розмірі лише 38% від зарплати. При цьому сама зарплата, яку окремо враховують при розрахунку виплат, може бути насправді не такою і високою, як би хотілося.

Сьогодні за законом розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум, а для непрацюючих громадян мінімальну пенсійну виплату з 1 березня підтягнули до 2520 гривень. При цьому розмір пенсії Ірини на тисячу гривень більший. Хоча на пенсію в 3500 прожити в Україні важко, все ж є надія, що після березневої індексації виплати зросли.

Нагадаємо, ми писали, що новому перерахунку – бути: Шмигаль розповів, у кого з пенсіонерів виростуть виплати.

Як повідомляв "Знай.ua" березнева індексація пенсій чи "урівнялівка": що стало з виплатами українців.

Також "Знай.ua" інформував, українцям не приходять пенсії на картки "ПриватБанку": хто залишиться без виплат.