Українцям дуже важливо робити повірку лічильників на газ, воду та світло. Вона потрібна для того, щоб переконатися, що прилад обліку не занижує і завищує показання. Кожен лічильник має свою періодичність повірок, але закон дозволяє в деяких випадках не робити цього.

Під час війни не діє обов'язкова повірка лічильників, як повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Кіровоградській області. Згідно з правилами, повірка приладів на воду здійснюється кожні чотири роки, а газові лічильники потребують звіряння раз на вісім років.

Електролічильник, скріншот: YouTube
Електролічильник, скріншот: YouTube

Але ці вимоги стосуються лише мирного часу, а в умовах війни до постанови "Про деякі питання перевірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного часу" внесли зміни. Споживачі можуть не робити повірку лічильника, якщо її термін припав на час війни.

"Причому цей дозвіл діятиме як протягом усього періоду військового стану, так і ще через три місяці після нього. До цього всі показання лічильника вважаються дійсними і постачальники послуг повинні їх приймати", - додали у відомстві.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Але не всі українці знають про такий нюанс, а деякі постачальники навіть вимагають провести повірку. Через це можуть відмовити у нарахуванні клієнтам плати за послугу за нормами споживання. У такому разі необхідно пам'ятати про правила, які діють у військове становище, а фахівці говорять ставитись до повідомлень постачальників як до рекомедації, а не вимоги.

"В той же час, по можливості, все ж таки краще здійснити повірку вчасно, адже після припинення військової дії багатьом споживачам одночасно знадобиться повірка приладів обліку, що призведе до різкого збільшення заявок і великих черг", - попередили українців.

Нагадаємо, українці отримали право оформити пільги на оплату холодної води

Раніше ми писали про те, що великий попит спровокує зростання цін: якими продуктами варто закупитись перед Великоднем, щоб заощадити