Випікання паски потрібно проводити в гарному настрої, з чистими думками, з молитвою.

Процес випікання пасок пов'язаний із багатьма давніми українськими традиціями та релігійними звичаями. В день, коли печуться паски не можна не тільки сваритися, а навіть підвищувати голос, та гучно грюкати дверима, в хаті де печеться великодня випічка, ходять на пальчиках і розмовляють пошепки.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

Головна заборона

У Страсну п'ятницю пекти паски заборонено — це день, коли був розп'ятий Ісус Христос. Християни вважають п'ятницю напередодні Великодня траурним днем і, за традицією, цього дня дотримуються найсуворішого посту. Також заборонено пекти паски в понеділок і вівторок.

Головну великодню випічку можна готувати на Страсному тижні і є тільки три дні, які для цього підходять — середа, четвер і субота. Якщо ви вирішили пекти паски в суботу, то всі справи на кухні потрібно обов'язково закінчити до обіду.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

У 2023 році пекти паску можна буде 12, 13 або 15 квітня.

Зазвичай випіканням пасок займалися у середу. Ввечері ставили тісто на опару, а рано вранці в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок було багато — їх пекли всі три дні, у середу, четвер і суботу. Наші предки з великою повагою ставилися до хліба, і тому існує багато народних прикмет та забобонів про цей продукт.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

Нагадаємо, ми писали, що великодня паска за рецептом від бабусі: завжди виходить і викликає захоплення.

Як повідомляв "Знай.ua" "діамантові" у вині, мармурові та за бабусиним рецептом: як пофарбувати яйця на Великдень-2023.

Також "Знай.ua" інформував, що приготувати на Великдень у 2023? 5 рецептів салатів, які точно прикрасять ваш стіл: з овочами, яблуками та навіть печінкою