Вербну неділю або День входу Ісуса Христа в Єрусалим відзначають християни за тиждень до Великодня.

Оскільки це перехідне церковне свято, дата його святкування щороку відрізняється. У 2023 році Великдень ми відзначаємо 16 квітня, тобто Вербна неділя припадає на 9 квітня.

За християнським вченням у цей час Спаситель Христос в'їжджав до Єрусалиму на ослиці, і миряни встеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавна дуже шановане серед нашого народу, тому що воно перших сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості.

Коли господарі, повертаючись із церкви зі святою вербою, до будинку не заходили, а відразу садили на городі по кілька гілок або – якщо було близько – то в полі, "щоб росла Богу на славу, а нам, людям, на споживання " , а решту, що залишилися, несли в дім і ставили в червоному кутку під святими образами. Якщо, увійшовши до будинку, заставали когось, хто проспав заутреню, його били святою вербою, примовляючи:

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Елітні татусі із синами "раптово" стали інвалідами: викрито схему "ухилення" від ТЦК Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

"Не я б'ю - верба б'є,
Через тиждень Великдень,
Недалеко червоне яєчко!"

Вербна неділя: як зазначають українці

З Вербної неділі починається останній пристрасний тиждень посту. Цього дня прийнято вітати одне одного, відвідувати служби та святити гілочки верби. Вони символізують пальмові гілки, якими вітали вхід Ісуса до Єрусалиму напередодні його розп'яття. Вважається, що гілки верби захистять будинок від пожеж та повеней, а його господарів – від хвороб, злиднів та негараздів.

Вербна неділя: що не можна робити

Цього дня не можна працювати: прибирати, готувати, шити;

Відмовтеся від активних розваг, а також вживання алкоголю (можна дозволити собі трохи вина);

Як і в інші дні Великого посту не можна їсти продукти тваринного походження (можна їсти рибу);

Потрібно постаратися відійти від суєти, очиститися духовно, помолитися і підготуватися до Страсного тижня.

Страсна п'ятниця
Страсна п'ятниця

Нагадаємо, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.