В Україні громадяни, які орендують житло та мають статус внутрішньо переміщених осіб, можуть законно вимагати призначення субсидії, щоб отримати допомогу на оплату комуналки. Найцікавіше те, що допомогу нададуть, навіть якщо немає договору про оренду. Тим не менш, для цього необхідно зібрати кілька інших документів.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення субсидії, скріншот: YouTube
Оформлення субсидії, скріншот: YouTube

Повідомляється, що потрібно мати ВПО для отримання субсидії. Як і всім майбутнім субсидіантам, їм потрібно насамперед заповнити декларацію про доходи. У декларації потрібно вказати всіх членів сім'ї, які проживають у орендованій квартирі.

Також переселенці мають подати довідку про статус ВПО та перелік мешканців. Іноді на підтвердження статусу може прийти спеціальна комісія.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

До заяви про нарахування субсидії слід додати паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Подавати документи на субсидію можна як до органів Пенсійного фонду, Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), так і до уповноваженої особи при виконавчому комітеті місцевої ради.

Онлайн документи можна подати на порталі ПФУ, у мобільному додатку ПФУ або у додатку державних послуг "Дія".

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, якщо раніше житлова субсидія нараховувалася автоматично, то тепер кошти надходитимуть на ім'я отримувача допомоги. Якщо відкритих рахунків для отримання субсидії немає, кошти потраплять до Ощадбанку. Однак ви можете надати свої будь-які банківські реквізити і субсидія буде надходити за ними.

Суму субсидії розраховують для кожної сім'ї окремо, оскільки вона залежить від складу та доходу сім'ї.

Нагадаємо, чи потрібно знову подавати документи на субсидію: українцям розповіли, як зміниться допомога з травня 2023 року.

Раніше повідомлялося, що українцям пояснили, як оформити пенсію за допомогою "Дія.Підпису": покрокова інструкція.

Також, як здійснять перерахунок пенсіонеру, який продовжує працювати: умова — стаж 24 місяці.