Вербна неділя відзначається щороку за тиждень до Великодня. Цього дня прийнято вітати одне одного, відвідувати служби та святити гілки верби.

Свято має не тільки багату історію і велику кількість традицій і обрядів, а й певні заборони на вчинення певних вчинків.

Головна традиція Вербної Неділі – освячення гілочок верби у церкві. Вважається, що ці гілочки протягом усього року захищатимуть будинки від пожеж та повеней, а їхніх господарів – від бідності, хвороб та негараздів.

Вербна неділя, фото Знай.uа
Вербна неділя, фото Знай.uа

Прикмети свята пов'язані із магічними властивостями, які приписують вербі. Вважається, що якщо перед Вербною Неділею з'явилося багато "сережок" верби (розпустилися бруньки), то весь рік буде врожайним, родючим та багатим на добрі події.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Гілочкам верби приписуються цього дня цілющі властивості. Вважалося, що якщо поставити гілки біля ліжка, то це збереже людину, особливо дітей, від хвороб протягом року.

Вербна неділя, фото Знай.ua
Вербна неділя, фото Знай.ua

Раніше вважалося, що якщо саме в цей день посадити кімнатну квітку, то вона приверне у ваше життя гроші. Слід зазначити, що, якщо квітка протягом місяця зав'яне, то вам доведеться прожити все своє життя у злиднях.

Головні прикмети на Вербну неділю

  • Вітер, який дме такого дня, супроводжуватиме все літо.
  • Якщо погода ясна і тепла, по одній із прикмет, урожай фруктів та злаків буде добрим.
  • Є повір'я, що верба може втихомирити вогонь, град і прогнати бурю. Варто лише гілочки поставити на підвіконня або кинути проти вітру, або кинути у вогонь.
  • У Вербну неділю прийнято пекти печиво або робити горіхи з тіста.
  • Далі готовими десертами пригощають домочадців та навіть тварин.
  • А якщо покласти бруньки від верби в тісто, то цим додайте здоров'я всім.
  • Якщо ви людина боязка і завжди чогось боїтеся, то у Вербну неділю, прийшовши з церкви, вбийте в стіну кілочків освячені гілки верби, тим самим вона допоможе вам позбутися нав'язливих страхів, боягузтво і боязкості.

Вербна неділя, фото Знай.ua
Вербна неділя, фото Знай.ua

Нагадаємо, де в жодному разі не можна брати гілочки на Вербну неділю і як правильно освятити їх у церкві.

Раніше ми повідомляли про Вербну неділю перед Великоднем: молитва для освячення гілочок, традиції та головні заборони на 17 квітня.