У понеділок, 10 квітня, православні віруючі відзначають перший день Страсного тижня Великого посту – Великий Понеділок.

Страсний тиждень присвячений спогаду останніх днів земного життя Ісуса, Його стражданням на Хресті, смерті та похованню.

У перші три дні Страсного тижня церква готує віруючих до споглядання та співучасті у Хресних стражданнях Спасителя. У Великий понеділок прийнято згадувати старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрощів проданого братами до Єгипту, який утворив страждання Спасителя.

У цей день вшановується пам'ять святого мученика. Подібна до безплідної, засохлої смоковниці душа, не приносить плодів духовних — істинного покаяння, віри, молитви та добрих справ.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

З апостольських часів дні Страсної седмиці були глибоко шановані християнами. Віруючі проводили Страсну седмицю у найсуворішій помірності, старанній молитві, у подвигах чесноти та милосердя.

За величчю і важливістю подій, що відбувалися, щодня Страсного тижня називається святим і великим. Ці освячені дні сприймаються віруючими як Божественне свято, осяяне радісною свідомістю отриманого спасіння через страждання та смерть Спасителя. Тому в ці святі дні не звершуються ні пам'яті святих, ні поминання померлих, ні молебні співи.

Усі служби Страсного тижня, що відрізняються глибиною благочестивих переживань, споглядань, особливою зворушливістю і тривалістю, розташовані так, що в них жваво і поступово відтворюються історія страждань Спасителя, Його останні Божественні настанови.

Нагадаємо, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.

Раніше ми повідомляли, що приготувати на Великдень у 2023 році? 5 рецептів салатів, які точно прикрасять ваш стіл: з овочами, яблуками та навіть печінкою.