Вирощеної у 2023 році продукції вистачить для внутрішніх потреб, проте цінники у магазинах продовжать зростати. Що із продуктів дорожчатиме, розповів голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник.

Іван Слободяник заявив, що на показники врожайності у 2023 році негативно впливатиме ціла низка факторів: зменшення посівних площ, зростання цін на добрива, мобілізації аграріїв та переорієнтації із зернових культур на олійні. Проте, врожаю буде достатньо, щоб задовольнити внутрішні потреби країни.

Хліб, скріншот: YouTube
Хліб, скріншот: YouTube

Експерт прогнозує, що зростання цін на продукти продовжиться і основними факторами, що провокують подорожчання, будуть перебої з електроенергією, переорієнтація на більш рентабельні культури. Хліб та борошно дорожчатимуть через скорочення виробництва зерна. Також продовжать підніматися цінники на овочі через часткову окупацію Херсонщини, яка була одним із основних постачальників продукції на український ринок.

Супермаркет, овочі: фото Знай.ua
Супермаркет, овочі: фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

На тлі таких прогнозів Іван Слободяник порадив розраховувати на врожай із присадибних ділянок.

Раніше портал Знай повідомляв, від весняних овочів повіяло холодом: супермаркети підняли ціни на огірки, помідори та болгарський перчик.

Також наш портал інформував, в Україні прогнозують повернення адекватних цін на овочі "борщового набору": коли чекати на покращення.

Крім того, ми писали, у супермаркетах подорожчала "молочка", але не вся: скільки українцям коштуватиме кефір, сметана і сир.