Одним з таких винятків є система "Шлях", що використовується волонтерами для ввезення гуманітарної допомоги в країну.

Багато публічних осіб, в тому числі й депутатів місцевих рад, стали волонтерами та використовують систему "Шлях" для виїзду за кордон. Вони допомагають ввозити гуманітарну допомогу, брати участь у важливих зустрічах та відрядженнях. Найбільш активно дозволи на виїзд через систему "Шлях" роздають на Львівщині, і "Наші гроші. Львів" заявили про те, що десятки депутатів Львівської обласної та міської рад скористалися цією можливістю.

Проте, деякі депутати виїжджали за кордон на тривалий період разом зі своїми родинами з метою відпочинку, а не для здійснення волонтерської діяльності.

Назарій Бербека, депутат, партія Голос, фото: гугл
Назарій Бербека, депутат, партія Голос, фото: гугл

Назарій Бербека

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць
Показати ще

Одним з депутатів фракції "Європейської солідарності" у Львівській міськраді та забудовником є Назарій Бербека, який зміг виїжджати за кордон за допомогою "Шляху" під час війни. За даними журналістів, він отримав мінімум сім дозволів через цю систему та було подано п'ять заявок на його виїзд.

Один із дозволів він отримав за листом від ГС "Українська гільдія активістів", яка, за даними YouControl, зареєстрована в Києві. Однак, телефонний номер, вказаний при реєстрації, неактивний, на сторінці організації у Facebook не було активності з 2021 року, а в Instagram – взагалі жодних дописів.

Минулого року депутат Бербек відвідав узбережжя Адріатичного моря в Хорватії. Про його відпочинок згадала дружина Ірина в Instagram, де вона розмістила фото та відео з дітьми біля п'ятизіркового готелю Le Meridien Lav Split, вартість якого починається від 15000 грн на добу.

За даними журналістів, Бербека виїхав з України 11 серпня та повернувся 25 серпня, використовуючи свій автомобіль.

Сам депутат стверджує, що він просто підвіз свою родину, а також мав справи, пов'язані з гуманітарною допомогою. "Ми перетнули кордон та поверталися додому разом", - додав він.

Бербек також зазначив, що перебував у готелі, проте не міг точно сказати, скільки днів він там провів.

Бербек оголосив, що він уточнить деталі про те, що саме привіз зі собою після своєї поїздки в Хорватію.

Він пізніше повідомив, що його поїздка допомогла передати термінали Starlink та квадрокоптер з тепловізором до 72-ї бригади ЗСУ. Бербек підкреслив, що він сам купив ці прилади за власні гроші та передав їх бійцям.

У другому інтерв'ю Бербек став щирішим та відкритіше розповів про свою поїздку в Хорватію, заявивши, що: "Так, він був там та переночував у тому готелі зі своєю родиною протягом кількох ночей". Він також додав, що не приховує своїх відпочивальних поїздок та відверто каже про них. Бербек висловив свою радість від відпочинку та повернення додому.

анатолій дейнека, депутат, партія Голос, фото: гугл
анатолій дейнека, депутат, партія Голос, фото: гугл

Анатолій Дейнека

За даними соціальних мереж, 55-річний Анатолій Дейнека, депутат Львівської облради від "Слуги народу" та керівник Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, торік виїжджав за кордон вже восьмий раз. Більшість цих поїздок були одноденними та, за його словами, були робочими.

Однак двічі Дейнека виїздив за кордон на тиждень разом з дружиною: у серпні та грудні 2022 року. В серпні, на відпочинку з родиною, Дейнека з дружиною відвідали Хорватію, а також взяли з собою свою 16-річну доньку. Для виїзду в обох випадках він скористався системою "Шлях", через ДП "Рава-Руський лісгосп".

7 серпня Дейнеки виїхали з України, а вже 9 серпня його шістнадцятирічна донька опублікувала пост з Хорватії на Instagram. Пізніше журналісти запитали депутата, чи був він у Хорватії в серпні 2022 році, проте Дейнека не зміг дати відповідь на це запитання. Він стверджує, що в серпні та грудні він разом з дружиною їздив до Інсбрука (Австрія), де вона проходила медичне обстеження, а водночас він завіз документи на отримання гуманітарної допомоги в Польщу.

Пряма мова Дейнеки: "Ситуація така, що дружина в мене має майже інвалідність першої групи. І вона консультується, лікується за кордоном. Кожні півроку-рік треба їхати та проходити обстеження. Відповідно, паралельно я завіз документи для організації на отримання гуманітарної допомоги, а дружину брав з собою – поєднав усі моменти".

Але дивно, що після цієї розмови його дочка видалила фото.

юрій ломага, депутат, фото: гугл
юрій ломага, депутат, фото: гугл

Юрій Ломага

Ще один депутат Львівської міськради, 47-річний Юрій Ломага з партії "Європейська Солідарність", використав послуги "Шляху" для відпочинку. У жовтні минулого року він перетнув кордон разом з дітьми: він їхав в одній машині, а діти – в іншій. Ломага повернувся назад пішки 11 жовтня, тоді як діти прибули наступного дня автомобілем.

На запитання про те, чи він їздив на відпочинок на початку жовтня, Юрій Ломага заявив, що не пам'ятає. Однак, за даними Instagram його доньки, в цей період вона з сім'єю відпочивала в п'ятизірковому готелі Ajman Saray поблизу Дубаї, де тиждень проживання в двокімнатному номері без сніданків коштує від 19 000 доларів. Зараз доступ до сторінки доньки обмежений.

Під час розмови з журналістами, депутат Ломага не зміг заперечити той факт, що перебував у Дубаї, але він заявив, що не пам’ятає, що саме робив там. Однак, декілька днів після першої зустрічі зі ЗМІ, Ломага повідомив, що перебував у Дубаї на кілька днів, проходячи "лікування".

Депутат скористався дозволом на перетин кордону за допомогою системи "Шлях", що було організоване благодійним фондом бізнес-партнера і патрона Григорія Козловського, який має назву "Домівка Милосердя".

Цей благодійний фонд було засновано у 2019 році, і на початку осені 2022 року, ще один бізнес-партнер Козловського, депутат Львівської міськради Олексій Різник зареєстрував ще один благодійний фонд зі схожою назвою "Милосердна домівка".

северин хобзей, депутат, фото: гугл
северин хобзей, депутат, фото: гугл

Северин Хобзей

34-річний Северин Хобзей, депутат Львівської обласної ради від партії "Голос", був зафіксований системою "Шлях" як виїзний з України вісім разів. З цього числа сім поїздок він здійснював завдяки підтримці ГО "Спільнота діємо разом", яка займається гуманітарною допомогою. Хобзей міг бути волонтером цієї організації під час своїх поїздок за кордон.

Однак, одна з закордонних поїздок депутата викликала підозру, оскільки тривала майже два тижні та стосувалася його родини. У червні 2022 року Хобзей виїхав з дружиною та двома доньками на одній машині та повернувся до України 11 липня. По його поверненню, коли його запитали, де він був та чим займався, він спочатку відповів, що не пам'ятає. Проте пізніше Хобзей зателефонував та зізнався, що їздив до Риму, а свою родину залишив у Варшаві у свого друга.

Пряма мова Хобзея: "Я перетнув кордон з Польщею, лишив дружину з дітьми в Варшаві, і сам поїхав у Рим подивитись, чи є можливість там робити виставку творів мистецтва. Приїхав в Рим, не поїду ж туди-назад, лишився переночувати на день-два і поїхав назад на машині… Напевно, ще на пару днів лишився в Польщі, у Варшаві".

Депутат не зміг відповісти скільки днів він перебував в Римі та скільки у Варшаві з цих двох тижнів.

Захар Миляник

Захар Миляник, 34-річний депутат Львівської обласної ради від "Голосу", також був активним користувачем системи "Шлях". Громадські організації, такі як "Діємо разом" та "Спільнота діємо разом", в основному подавали заявки на його виїзд. Крім того, Львівський палац мистецтв раз також зробив подання про його виїзд.

Миляник виїжджав за кордон тричі, кожного разу зі своєю дружиною та 4-річним сином на тривалі терміни. У червні-липні 2022 року сім’я провела закордоном три тижні, а у серпні — ще два тижні. Також на Різдво та Новий рік родина була за кордоном з 23 грудня до 5 січня.

На запитання про те, чим він займався під час цих поїздок та з ким зустрічався, Миляник відповів: "А що, це якось заборонено? Це мій неповнолітній син, моя дружина, що вони не можуть мене супроводжувати? У мене дружина у декретній відпустці. Період, коли садочки не працювали, світла не було, звичайно, то брав з собою. Так і є, таке життя".

Попри це, Миляник згодився надати інформацію про те, з ким він зустрічався та яку допомогу привіз з цих поїздок, але жодної інформації за тиждень він не надіслав.

Раніше ми розповідали: Нардеп Олександр Качура заявив, що путін повертає рф у часи сталінського терору

Нагадуємо: На Харківщині затримали поплічницю Медведчука

Також: Дмитро Співак показав кадрові призначення Херсонщини