В Україні дорожчають практично усі продукти харчування, зокрема свинина. Сильне зростання цін спостерігалося у березні, як зазначили експерти. При цьому динаміка цін на ринку живця свиней та на полицях м'ясних прилавків розсинхронізувалась.

Ситуацію проаналізували експерти Асоціації "Свиноводи України". У березні середня ціна охолодженої свинини злетіла до 180,3 грн/кг, що на 2,1% або 3,7 грн/кг вище за лютневий показник. Найсильніше подорожчали лопатки та тазостегнова частина. Їхня середня ціна зросла на 7,5 грн/кг та 5,7 грн/кг

"На 3,5% подорожчала корейка, ціна якої додала 6,8 грн/кг у середньому і повернулася до жовтневого рівня. Інші частини обмежилися приростом у межах 0,5-2%", - додали експерти.

Моніторинг цін на свинину, дані asu.pigua.info
Моніторинг цін на свинину, дані asu.pigua.info

Декілька факторів сприяли оперативному відновленню цін на свинину у березні. Серед них: ранній Великдень, мінімальні обсяги імпорту та суттєве зниження цін у лютому. Вартість м'яса живою масою перевищила 73 грн/кг і більше не опускалася. А от свинячі напівфабрикати навпаки лише дорожчали, і тенденція збереглася у квітні.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Крім свинини, у березні також зафіксували зростання цін на курятину на 2% – до 124,55 грн/кг.

"Двовідсоткове подорожчання свинини та курятини в мережах національних супермаркетів відповідає темпам приросту цін на продукти харчування та безалкогольні напої порівняно з лютим", - зазначили в Асоціації.

Ціни на м'ясо, скріншот: YouTube
Ціни на м'ясо, скріншот: YouTube

Нагадаємо, в Україні сповільнилася річна інфляція: як змінилися ціни на продукти, комуналку та інше

Раніше ми писали, у українців обіцяють зниження цін на гречку: основна крупа стане доступнішою