За рік війни ціни на продукти дуже високо злетіли. За підрахунками експертів, на 26%. Цей факт сильно навантажує економіку країни, а громадянам доводиться все більше обмежувати себе, хоча влада ввела регулювання цін на соціально значущі продукти.

Платоспроможність українців знижується, а старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський в інтерв'ю "Телеграфу" повідомив, що в такому разі може зробити держава. З його слів, регулювання цін не працює і навіть погіршує ситуацію.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

"Встановлення контролю над цінами допустиме виключно у критичні моменти, коли виникає панічний ажіотаж та можливі спекуляції. В інших випадках це лише ускладнює ситуацію. Доказом цього є історія з пальним, яку ми спостерігали рік тому", - висловився він.

Експерт стверджує, що через це також страждає бізнес. Стримування цін змушує підприємства закриватися чи йти з українського ринку. За його словами, єдиний вихід – це відмовитися від друку грошей. Це дозволить утримати ціни на продукти.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Також Дубровський впевнений, якщо події на фронті будуть позитивними, а росія припинить обстрілювати критичні об'єкти, то економіка вистоїть.

"Зараз ми спостерігаємо поступове відновлення, адже ринкова економіка — це живий організм, який сам себе "лікує". Зростання цін було пов’язане з різким зниженням пропозиції на ринку і тим, що на момент отримання допомоги від партнерів Нацбанку доводилося фінансувати держбюджет, що призвело до сплеску інфляції та девальвації. Цього року ситуація більш стабільна. Очікувати різкого зниження інфляції не варто. По-перше, це вкрай малоймовірно, по-друге, це не корисно для економіки. Темпи зростання цін зменшуватимуться поступово та природним шляхом", – заявив економіст.

Супермаркет, каса, фото: Знай.ua
Супермаркет, каса, фото: Знай.ua

Нагадаємо, податок на городи: кого звільнили від цього обов'язку

Раніше ми писали, що українці отримають тримісячну надбавку до пенсії, але із затримкою