Податкова матиме можливість отримувати інформацію про банківські рахунки громадян найближчим часом.

Стартує автоматичний обмін фінансовою та податковою інформацією з податковими органами країн Євросоюзу у 2023 році. Це призведе до повної прозорості, оскільки банки будуть зобов'язані надавати інформацію про рахунки та залишки на них на запит податкової служби.

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

Юристи кажуть – це повна детінізація, а одним із наслідків стане розкриття банками інформації про рахунки та залишки на них на запит податкової.

Податкова вважає, що деякі податкові резиденти України можуть приховувати свої доходи за кордоном. Автоматичний обмін інформацію стане додатковим стимулом для своєчасного декларування доходів та сплати податків в Україні.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Експерти пояснюють, що нове правило стосуватиметься усіх – ФОПів, юридичних та фізичних осіб.

"Мова йде про інформацію від фінансових установ про фінансові рахунки, власників та/або контролюючих осіб власників таких рахунків, які є податковими резидентами інших юрисдикцій-партнерів по обміну. Простіше кажучи, податкові органи України отримають інформацію про залишки і рух коштів по рахунках податкових резидентів України за кордоном" — зазначає податкова консультантка Олександра Томашевська.

Впровадження Україною автоматичного обміну інформацією означає, що українські банки збиратимуть інформацію про рахунки платників податків інших країн в Україні та передаватимуть її в українську податкову. Потім податкова буде передавати таку інформацію в податкові служби інших країн залежно від статусу податкової резидентності (де особа має сплачувати податки), а також отримуватиме аналогічну інформацію про своїх платників податків.

Нагадаємо, ми писали, що українцям нагадади про податок на квартири: коли та скільки треба сплатити.

Як повідомляв "Знай.ua" кого звільнили від цього обов'язку сплачувати податок на городи.

Також "Знай.ua" інформував, експерти дали прогноз на наступний місяць щодо курсу долара.