2023 року Великдень буде 16 квітня. Світла Христова Неділя одне з головних свят для віруючих.

Люди готуються до Великодня, відвідують богослужіння в храмах, дотримуються суворого посту і зберігають умиротворення у думках і діях. Навколо свята завжди крутилося багато традицій, обрядів та прикмет. Це пов'язано з історією урочистості, яка йде далеко в минуле. Народи дбайливо зберігали традиції, вірування та обряди, передаючи їх із покоління в покоління. Частина з них відноситься до забобонів, щось втратило сенс з часом, але основні молитви, прикмети та повір'я пройшли крізь століття, і прийшли сьогодні.

Прикмети на Великдень

Прийме перед Великоднем є дуже багато. Одні провісники погоди та врожайності, а інші говорять про достаток у сім'ї та заміжжя молодих дівчат. Хтось у них вірить, а хтось оминає. Розглянемо 10 найпоширеніших прикмет, які приходять до нас разом зі святом Великодня вже багато років поспіль.

1. Якщо людина бачить світанок пасхального ранку, то до нього в будинок постукає удача.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

2. Гарний знак, коли в Великодню ніч наснився померлий родич. Провісник того, що цього року сім'я буде здоровою.

3. Для молодої сім'ї цього дня почути зозулю, отже, незабаром чекати поповнення. Якщо птицю почула незаміжня дівчина – бути сватання та весілля.

4. Коли в перший день Великодня погода морозна чи дощ із громом, то врожай цього року буде добрим.

5. Другий день свята супроводжується ясною погодою – літо пройде у дощі.

Весна, люди: top100photo
Весна, люди: top100photo

6. Якщо під час святкового богослужіння гасне свічка – на нещастя, коли ж свічка протрималася до кінця служби, і людина її сама загасила – до успіху.

7. На Великдень почути як стукає дятел - незабаром обзавестися власним будинком.

8. Коли великодня ніч проходить із яскравим зоряним небом – чекайте на заморозки.

9. У сім'ї буде благополуччя, якщо господиня напекла пишний і гарний пасхальний хліб.

10. На Великдень небо похмуре – літо не буде теплим.

Великдень – світле свято. Цього дня не можна напиватися, поганословити і допускати погані думки. Такі дії принесуть у ваш будинок лише лихо. Навпаки, великоднього тижня треба бажати всім добра, наповнювати порожнечі в серці позитивними емоціями, радувати. Тоді все, зроблене і подумане повернеться до вас з лишком у вигляді радості та щастя в сім'ї.

Великодні паски. Фото: Youtube
Великодні паски. Фото: Youtube

Молитви на Великдень

Якщо у святковий день від щирого серця вимовити молитву і попросити у Всевишньої допомоги у будь-яких починаннях і добрих справах, то прохання дістанеться до небес. Молитви на Великдень поширюються на всі сфери життя: на здоров'я, багатство, заміжжя, кохання, бажання завагітніти. Молитва читається, коли в сім'ї є тяжкохворі люди, коли сталося горе і людина перебуває, здавалося, у безвихідній ситуації.

Для того, хто постійно хворіє, дитина це чи стара людина, є молитва та обряд, які допомагають. Потрібно на Великдень принести святу воду з храму. У пляшку з водою опустити натільний хрестик хворого та прочитати відповідну молитву "на здоров'я". Після цього надіти хрестик на хворого і тричі окропити його лоба святою водою. Протягом усього Великоднього тижня збризкувати людину тією самою водою.

Молитва на гроші теж має особливу силу. Під час її вимови, напередодні Великодня, слід у кожен кут будинку покласти яйце і гроші. Яйця на свято з'їдають, а гроші не можна витрачати до закінчення тижня. Для тих, кому потрібна допомога у сімейних справах, є сильна молитва на мир та добро в сім'ї. Молитву слід читати 12 разів без перерви на третій день після Великоднього свята.

Які читати ранкові та вечірні молитви у великодні дні?

Замість щоденних молитов вранці та ввечері на Світлій Седмиці (від Великодня і до ранку суботи Святої Седмиці) читається Великодній Годинник. До Вознесіння тричі читається “Христос Воскрес…” (тричі). “Христос воскрес з мертвих, смерть смерть поправ і живим у гробах дарував (читається тричі). Воскресіння Христове бачив, поклонимося Святому Господу Ісусу, Єдиному Безгрішному. Хресту Твоєму поклоняємось, Христе, і святе Воскресіння Твоє поїмо і славимо: Ти бо Бог наш, тобі не знаємо, ймення Твоє іменуємо. Прийдіть всі верні, поклонимося святому Христовому Воскресінню, бо прийде Хрестом радість усьому світу. Завжди благословляє Господа, поїм воскресіння Його: бо розп'яття бо зазнаєш, смерть смерть зруйнуй" (тричі).

Нагадаємо, коли потрібно фарбувати яйця на Великдень: історія крашанок та секрети яскравих кольорів.

Раніше ми повідомляли, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.