Влітку 2022 року українці були позбавлені мелітопольської черешні, херсонської полуниці та кавунів через повномасштабне вторгнення росії. У 2023 році ситуація буде не такою плачевною, але ціни будуть "кусатися". Прогнозом поділився аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка у коментарі РБК-Україна.

Максим Гопка вважає, що через дощі сезон полуниці в Україні може розпочатися із запізненням. Один із найбільших імпортерів полуниці в Україну – Польща також побоюється затримки сезону. Також експерт зазначає, що несприятливі погодні умови загрожують виробникам полуниць підвищенням виробничих витрат.

Продаж фруктів. Фото: скрін youtube
Продаж фруктів. Фото: скрін youtube

Водночас він наголошує, що у 2023 році українці будуть забезпечені черешнею, причому як імпортною, так і українською. До початку повномасштабного вторгнення Росії одними з основних постачальників черешні на внутрішній ринок були Запорізька та Дніпропетровська області. На даний момент галузь розвивається і в інших регіонах – на Одещині та Чернівецькій області.

Фрукти на ринку, скріншот: YouTube
Фрукти на ринку, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Щодо прогнозу цін на цей вид кісточкових, то це важко спрогнозувати, оскільки все залежить від погодних умов другої половини весни", - заявив Максим Гопка.

Також за словами експерта, цього року на ринку має бути більше українських кавунів, втім, якою буде їхня вартість, він поки не може спрогнозувати.

Раніше портал Знай повідомляв, що в Україні дешевшають яйця, але сильно подорожчала свинина: що буде з цінами далі.

Також наш портал інформував, дорожчають зі швидкістю світла: супермаркети перерахували ціни на сардельки та сосиски, недешеве задоволення.

Крім того, ми писали, продають за безцінь: в Україні впали до мінімуму ціни на буряки.