Зі свята Світлого Воскресіння Христового (16 квітня) розпочався Світлий тиждень, який триватиме цього року до Червоної гірки – 23 квітня.

Великодній тиждень вважається найрадіснішим у році для християн і має особливе значення. Ознайомтеся з інформацією про традиції Світлого вівторка Світлого тижня.

Світла седмиця
Світла седмиця

У світлий вівторок жінки починають ходити в гості, розважатись, а чоловіки залишаються вдома. Хоча це правило не гріх і порушити. Часто і чоловіки, і жінки разом навідуються до близьких у різні дні Святого тижня. В інші дні прийнято вести скромніший спосіб життя, більше відпочивати і робити добрі справи, допомагати кожному, хто цього потребує.

Дуже важливо в ці дні гнати від себе погані думки, радіти життю, згадувати приємні моменти. Незважаючи на те, що згідно з народними уявленнями, у великодній тиждень душі померлих тимчасово повертаються на землю, щоб разом із живими порадіти весняному святу, церква забороняє проводити панахиди та сумувати за померлими. Бо скорбота суперечить духу свята – радості з нагоди Воскресіння з мертвих Христа.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Втім, люди продовжували вірити, що протягом усього Світлого тижня душі постійно звертаються до живих, відвідують своїх родичів та знайомих. А поминати їх офіційно можна на так звану Червону гірку - наступного після Великодня воскресіння. Цього дня згадують померлих, забирають на цвинтарях, ставлять квіти біля могил.

Незважаючи на те, що хрестити дітей та дорослих дозволяється, у Світлий тиждень не можна проводити обряд вінчання. Загалом, традиції та звичаї на Світлому тижні вже багато років залишаються незмінними: це походи в гості, огляди наречених, розпалювання багать, танці, веселощі, освячення великодніх яєць та пасок, вечірні гуляння хлопців та дівчат.

Крім того, в цей час прийнято відпочивати, ходити в гості, радіти життю, знаходити привід для веселощів і вітати один одного, кажучи: " Христос Воскрес - Воістину Воскрес!"

Чого не можна робити на свято

У храмах Царські врата залишаються відчиненими з початку великодньої заутрені до початку вечірнього богослужіння до Світлої Суботи. Ті, хто стоять у храмі, можуть бачити все, що відбувається у вівтарі в будь-який момент служби. Відкрита Царська Брама - це образ Гробу Господнього, від якого ангел відвалив камінь. На Великодньому тижні скасовуються земні поклони. Святий тиждень - тиждень, в якому немає пісних днів. Традиційні одноденні пости у середу та п'ятницю скасовуються.

Звичайне домашнє молитовне правило замінюється годинами Великодня — кількома короткими і радісними богослужбовими текстами, які прославляють Воскресіння Христове.

Незважаючи на те, що Великий піст вже закінчено, на Світлій Седмиці не відбувається вінчання. Пояснюється це тим, що у великодні дні всі християни мають одну величезну спільну радість — Воскресіння Христове.

Усю Світлу Седмицю біля відкритих Царських воріт стоїть особливий хліб — артос.

На Великдень не можна скупитися, треба бути щедрими і ділитися їжею з людьми, що потребують. Щедрість має виходити від серця, робити благодійність треба з усмішкою на обличчі і в душі не шкодувати зайву копійку чи шматок хліба для бідних людей.

Також не можна впадати у відчай і лаятись з оточуючими людьми протягом Світлого тижня, найрадіснішого тижня для християн.

Незважаючи на закінчення Великого посту, священики не рекомендують вживати багато алкоголю на Великдень і Світлий тиждень в цілому. Єдине, що можна пити – вино, а від горілки та інших алкогольних напоїв варто утриматися.

Найголовніша заборона стосується роботи. Працювати на Великдень забороняється. Винятком є ​​випадки, коли робочий час у людини встановлено за графіком. Заборона поширюється в основному на роботу по дому та у дворі.

Оскільки церква забороняє у Світлий тиждень проводити панахиди, на Великдень не можна їздити на цвинтар. Пояснюється заборона тим, що скорбота про покійних не може бути сумісною з радістю від воскресіння з мертвих Ісуса Христа.

Кладовище, скріншот: YouTube
Кладовище, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що про це багато хто навіть не здогадувався: як ще можна використати часник - кулінарії не стосується.