Найголовніша річ у сучасному соціальному житті людини – це достойна заробітна плата, винагорода за працю. Давайте дізнаємося, яка середня заробітна плата в Україні станом на кінець квітня 2023 року.

Кабінет Міністрів України прогнозував середню заробітну плату на 2023 рік у розмірі 18 000 гривень (приблизно $500). Однак через інфляцію у розмірі 28,4% реальна середня заробітна плата зростала лише на 1,4%.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Проте картина може відрізнятися залежно від місця роботи, умов та інших особливостей. Реальна середня зарплата наразі коливається від 15 тис. до 18,3 тис. грн.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Середня зарплата в Україні впливає на компенсації за відпустку (невитрачені дні), виконання державних та цивільних обов'язків у робочий час у разі переведення на нижчеоплачувану роботу за станом здоров'я, вагітності та у разі виховання дитини до трьох років.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Також розмір середньої заробітної плати слід знати для службових відряджень (крім держслужбовців) або виконання військових обов'язків.

Розрахувати свою середню зарплату ти можеш так:

- візьми свою заробітну плату за рік або інший період, за який хочеш розрахувати дохід;

- віднімати неоплачувані дні (вихідні);

- додай до суми гроші за лікарняні, відпустки та премії;

- загальну суму поділи на кількість робочих днів. Вийде сума, яку ти заробляєш за день;

- помнож цю суму на кількість робочих днів на місяць. Тож у тебе вийде сума середньої зарплати на місяць.

Порядок обчислення середньої зарплати працівника у випадках, передбачених законодавством, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Детальніше сказано у Законі про оплату праці.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Держава забезпечує щоквартальну підготовку та публікацію статистичних даних про середню заробітну плату та середню тривалість робочого часу за галузями, групами професій та посад, а також щорічну публікацію даних про вартість робочої сили.

Нагадаємо, головні причини, чому вам скажуть "ні" на співбесіді: "ми вам передзвонимо", але це не точно.

Раніше повідомлялося, що українцям збільшать податки вже зовсім скоро - що потрібно знати, щоб не вляпатися в штраф.

Також, дві складові, щоб отримувати великі "чорнобильські" пенсії: від чого залежать виплати.