29 квітня відзначається народне свято Аріна – увірви берега (дата за старим стилем – 16 квітня). Також у цей день православні віруючі вшановують пам'ять мучениці Ірини та її двох сестер.

Назва свята нагадує про небезпеку берегів у цей період. Підмити повінь, вони можуть обрушитися. Річки входять у свої береги, залишаючи після себе розмелені мости та розвернені яри.

Море біля берегів Євпаторії забарвилося в золотий колір, скріншот: YouTube
Море біля берегів Євпаторії забарвилося в золотий колір, скріншот: YouTube

На Арину селяни займалися розсадою. Висаджуючи молоду капусту, примовляли: "Не будь голенаста, будь пузата; не будь порожня, будь туга; не будь червона, будь смачна" . Вважалося, що після цього свята має йти кілька сонячних днів.

Ще цього народного свята жінки читають спеціальні завороти для розлуки чоловіка із суперницею. У народі казали: "Аріна - урви берега!" - тим самим нагадуючи про небезпеку обвалення берегів, підмитих повінь.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 3-9 червня для всіх знаків Зодіаку: перевантаження Овнів, пригоди Близнят та обіцянки Водоліїв Українці будуть без світла 20 годин на добу: коли почнеться такий сценарій На тлі зростання тарифів на світло подорожчає ще одна послуга: скільки грошей забере комуналка Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни
Показати ще

Крім того, за поведінкою розсади люди судили про майбутній сіножате: якщо молоді рослини п'ють поливання — він припаде на сухі дні. На Аріну потрібно білити стовбури садових дерев.

Що не можна робити 29 березня

Вважається, що сьогодні не можна їсти хліб після заходу сонця, інакше просто станеш бідним. Найкраще з'їсти картоплю, бо вона вважається другим хлібом. Ще весь день не можна розводити вогонь та пекти хліб.

Сьогодні ні в якому разі не можна позичати гроші, їх не повернуть, а самі ви потім теж станете боржником. Усі ситуації не можна вирішувати сварками та скандалами, треба робити все мирним шляхом, інакше пожежі будуть частіше, почнеться посуха чи прийде повінь.

Засуха, фото: скріншот з відео
Засуха, фото: скріншот з відео

Не можна також працювати у полі чи городі, шити, в'язати, займатися іншим рукоділлям та носити важкі сумки. Якщо носитимете їх, то кількість життєвих проблем стане в кілька разів більшою. Не можна ще говорити про дітей, інакше їх можна наврочити.

Нагадаємо про маленькі хитрощі для збереження чистоти плити під час готування: заощадять час та сили кожної господині.

Раніше ми повідомляли, що корівки зовсім втомилися: українські супермаркети підняли ціни на молоко, кефір та сметану.