Останнім часом ціни на цибулю суттєво не зростають, але все ж таки вони зафіксувалися на рекордному рівні для України. Один із експертів розповів, чого очікувати від вартості овоча у майбутньому.

Заступник керівника Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук зазначив, що проблеми із наявністю якісної цибулі спостерігаються у всій Європі, а не лише в Україні. Все через посуху. На даний момент продавці використовували практично всі запаси овочів, тому ведеться активний пошук для закупівель на зовнішніх ринках.

Цибуля, супермаркет: фото Знай.ua
Цибуля, супермаркет: фото Знай.ua

Європі раніше постачали цибулю з Польщі та Нідерландів, але зараз пошук відновився, а закупівельні ціни на зовнішніх ринках досить високо злетіли. Ще один фактор, який впливає на вартість овочів в Україні, це погода.

"Коли ми заготовляли врожай, збирали його з полів, осінь була досить прохолодною, дощово. Це вплинуло на якість товару та його зберігання", - заявив експерт.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Варто враховувати і тимчасову окупацію областей країни, адже 35% цибулі вирощувалося саме в Херсоні. Однак є великі шанси, що влітку ціни почнуть падати, коли на ринку буде достатньо вітчизняних овочів, вирощених у відкритому ґрунті.

На даний момент ціни на овочі зафіксовані на високому рівні. Українцям пропонують цибулю в середньому по 56,84 грн/кг, синю трохи дорожче - 59,6 6 грн/кг. Місяць тому вартість була дещо нижчою.

Ціни на цибулю, дані Мінфін
Ціни на цибулю, дані Мінфін

Нагадаємо, на салати або в борщ: в Україні подешевшала молода капуста, скільки доведеться викласти

Раніше ми писали про те, що українські супермаркети оновили ціни на курятину і яловичину, після подорожчання свинини.